Csökkent a BUX értéke

Továbbra is tartósnak mutatkozott a korrekciós gyengülés – nyilatkozták a brókerek a tegnapi kereskedést követve a tőzsdei irányokról. Már a tokiói árfolyam-indikátor is azt jelezte, hogy a befektetők visszavonulót fújtak, a Nikkei 225 index 0,05 százalékot gyengült. Ez csupán mérsékelt lassulás volt, de az olajárak miatti pesszimizmust a szakértők tartósnak vélték.

2004. 10. 09. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában nyugtalanok voltak a spekulánsok, mivel a technológiai papírok körében igen erős eladói nyomás jelentkezett. A visszaesők között volt a Nokia, a Philips, a BASF, az Allianz és a SAP. A magyar tőzsde zárásakor a DAX értéke 0,62 százalékkal gyengült, a londoni FTSE index viszont 0,19 százalékot erősödött. Az iránytalan hangulatot az okozta, hogy a tengerentúlon a csütörtöki napon kezdték publikálni a társasági negyedéves eredményeket, így a kontinens piacain a Wall Streetre összpontosítottak a befektetők.
A New York-i börzék erőteljes csökkenéssel nyitottak, a lassulás annak volt köszönhető, hogy szeptemberben a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban a vártnál kisebb mértékben, 96 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben stagnált a munkanélküliségi ráta. A vállalati hírek közül a csipgyártó Advanced Micro Devices (AMD) eredménye ugyan jó lett, de a társaság közölte, hogy értékesítési adatai elmaradnak a második negyedévitől, összhangban a cég korábban lefelé korrigált becslésének. A társaság harmadik negyedévi eladásai 1,24 milliárd dollárt tettek ki, ami kétszázalékos csökkenés a második negyedévhez viszonyítva, ugyanakkor 30 százalékkal felülmúlta a tavalyi harmadik negyedévit.
Pesten napközben 13 022 pontig emelkedett a BUX értéke, de a korrekciós nyomás délutáni megjelenése következtében az index végül 38,92 pontot gyengülve,
12 954,69 ponton zárt. A forgalom 9,12 milliárd forintra csökkent. A nap vesztese a Humet lett, de két százalék körüli csökkenéssel fejezte be a kereskedést a Richter is. A vezető részvények sorából a Matáv és a Mol ára drágult, az OTP-é viszont visszaesett. A kisforgalmú részvények közül a Globus, a Danubius és a Phylaxia ára drágult látványosan.
A BorsodChem ára 20 forintot gyengült, függetlenül attól, hogy a társaság vezérigazgatója, Kovács F. László bejelentette, hogy Lengyelországban vegyipari akvizíciót keresnek. A BorsodChem a térség egyetlen MDI-gyártója és a legnagyobb TDI-előállító, a lengyel MDI- és TDI-fogyasztás 42-43 százalékát és a PVC-felhasználás 13 százalékát adja. Az MDI- és a TDI-izocianátok, műanyagipari alapanyagok. Kovács F. László elmondta, hogy esetleges akvizíciós terveik között szerepel a lengyel ZACHEM TDI-gyár, amely jelenleg a lengyelországi TDI-fogyasztás 12 százalékát biztosítja. A lengyel vegyipar jelenleg még nincs privatizálva. A Borsod- Chem papírjait tegnap óta jegyzik a varsói börzén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.