Csúcson az olaj ára

2004. 10. 08. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrekció és a profitrealizálás hatására gyengültek tegnap az ázsiai piacok; a Nikkei-index kurzusa többnapos emelkedést követve 0,27 százalékkal mérséklődött. Elemzők szerint a japán tőkepiacon a nyersolajárak drágulása és a technológiai papírokban jelentkező eladói nyomás hatására csökkent a 225 vezető részvényt átfogó mutató. A visszaesés erejét mutatta a piac első szekciójának, a Topix-indexnek a 0,51 százalékos beesése is. A vezető részvények sorából jelentős gyengüléssel zárt a Canon, a Shinetsu Chem és az NTT DoCoMo. A Bank of Japan közölte, hogy szeptemberben újabb rekordra emelkedtek a devizatartalékok. Iránytalan hangulatú kereskedés zajlott az európai piacokon, a tokiói visszaesés nem változtatott semmit a DAX és az FTSE kurzusán, de a nyersolaj árának tegnapi újabb emelkedése viszont elgondolkodtatta a befektetőket. Az OPEC közölte, hogy kész tovább növelni a kitermelést annak érdekében, hogy féken tartsa az olajárakat, ez azonban nem hatotta meg a tőzsdei befektetőket. A német indexet a Lufthansa bejelentése erősítette volna, ha a befektetők nem lettek volna annyira elkeseredve. A légitársaság közölte, a magas olajárakat úgy próbálja kiküszöbölni, hogy pótdíjat vezet be járatain. A General Motors viszont lefelé rántotta a DAX-indikátort azzal a bejelentéssel, hogy akár tízezer állást is megszüntethet európai gyáraiban. Londonban a frankfurti kereskedéshez hasonló irányba haladt az FTSE árfolyama, a reggeli emelkedést délután enyhe csökkenés követte.
Nyitáskor lefelé mozdultak el a Wall Street-i indexek is, az elemzők, csakúgy, mint Európában és Ázsiában, a túlzottan magas – már hordónként 53 dolláros szintet is elérő – olajárakat okolták a csökkenésekért. A szakértők rámutattak, hogy még a munkanélküli-segélyért folyamodók számának kedvezőnek tekinthető csökkenése sem ingatta meg az eladói oldalt. Az amerikai munkaügyi minisztérium közölte, hogy a munkanélküli-segélyért először jelentkezők száma 37 ezerrel csökkent a múlt héten. A pesszimizmust az is okozta, hogy a Starbucks tavaly május óta nem közölt olyan csekély bevételnövekedést, mint tegnap.
Pesten záráskor hat ponttal maradt el a BUX árfolyama a 13 000 pontos álomhatártól, az index reggeltől két lépcsőben emelkedett, és végül 12 993,61 ponton – napi csúcsán – fejezte be a kereskedést. A forgalom 15,56 milliárd forintra nőtt. A blue chipek és néhány kis kapitalizációjú papír is emelkedéssel zárt. A nap nyertese – 10,4 milliárdos forgalom és négy és fél százalékos megugrás mellett – a történelmi csúcsán záró Mol lett. Drágulással zárt még az OTP, a Richter és a Matáv is.
A kis forgalmú papírokat jegyző Bumix 1,84 ponttal 1159,56 ponton lépett a partvonalon túlra. A kevésbé likvid részvények sorából az FHB, a BorsodChem és az Egis ára nőtt a legjobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.