Terjeszkedés előtt a DT

2004. 10. 05. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális tőkepiaci drágulás mellett kereskedtek tegnap a befektetők. Az árfolyammutatók emelkedését a járműgyártók kedvező gazdálkodási adatai okozták, de néhány technológiai papír felminősítése és profitjóslata is jótékony hatással bírt.
Tokióban a Nikkei 225 index 294,46 ponttal 11 179,63 pontra emelkedett, a megugrást főként a félvezetőket gyártó és a banki szektor indukálta. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a kedvező amerikai makrogazdasági adatok és a Bank of Japan havi jelentésének hatására a tokiói piacon optimizmus alakult ki, így a Nikkei mutatója a várt
11 000 pontot át tudta lépni. Több szakértő rámutatott, hogy a jelenlegi szinten viszont eladók jelenhetnek meg, ezek vélhetően profitot fognak realizálni. Egyedül csak akkor nem lehet számítani visszaesésre, ha az amerikai piacok erőteljes drágulása nem szakadna meg. A japán tőzsde első szekcióját jegyző Topix index 1,98 százalékkal javult.
Emelkedéssel zártak tegnap az európai piacok is, az FTSE fél, a DAX és a párizsi CAC egy-egy százalékkal növekedett. Frankfurtban a BMW eredménye, az Audi és a Commerzbank várakozásai drágító hatást gyakoroltak a piacra. A német Commerzbank elnöke közölte, hogy becslése szerint jó úton halad, hogy az idén 800 millió eurós adózott eredményt érjenek el. Klaus-Peter Müller a bank gazdálkodásáról elmondta: a mintegy 10 milliárd euró saját tőke után 8 százalékos megtérülést várnak az idén.
A tengerentúlon meglepő módon az európai és ázsiai trendekkel párhuzamosan, emelkedéssel nyitott a Wall Street. Az ipari rendelésállomány csökkenése, de az azon belüli számítástechnikai cikkek keresletének növekedése a technológiai papírokat jegyző Nasdaq Composite értékét javította.
Pesten a szokásos módon újabb csúcsra tört a BUX-index, a magyar tőzsdeindikátor több lépcsőben
12 695 pontig emelkedett, majd
12 666 ponton, 136 pontot emelkedve zárt. A kiskapitalizációjú papírokat tömörítő Bumix 1,21 pontot gyengült. A forgalom 8,17 milliárd forintra csökkent, a brókerek azt nyilatkozták, hogy a nap nagy esélyesének tartott BorsodChem ára nem a vártak szerint alakult, a vegyipari cég árfolyama csupán 15 forintot emelkedett. A nagyobb forgalmú részvények közül a Mol 190 forinttal, az OTP 47 forinttal, a Matáv 12 forinttal drágult. A Richter kurzusa csupán 5 forintot emelkedett. A Deutsche Telekom (DT) közölte, hogy élénk figyelemmel kíséri a kelet-európai távközlési szektor privatizációs fejleményeit, a társaság fő térségének tekinti Kelet-Európát. Karl-Gerhard Eich úgy fogalmazott, hogy meg szeretnék szerezni a lengyel PTC mobilüzemeltető még nem birtokolt 51 százalékát is. Eich emlékeztetett, hogy Szerbia-Montenegróban, Szlovéniában, Romániában és Csehországban is tervek vannak a még állami távközlési monopólium magánosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.