Még tart az erózió

Tovább gyengült tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX; a vezető részvények közül az OTP, a Mol és a Richter-hármas látványos árcsökkenése hatott a piaci mutatóra. A nap nyertese az Émász lett 1,7 százalékos drágulásával. A BUX a nyitást követően délelőtt egyre lejjebb és lejjebb csúszott, a délután erőtlen korrekcióval telt, az index végül 145,25 pontot csökkenve, 18 ezer pont alatt zárt. A forint árfolyama némileg megnyugodott, a BÉT zárását követve az eurót a bankközi devizapiacon 242,80–243,00 forint között jegyezték. Az európai és ázsiai parketteken látványos javulás mutatkozott, viszont a tengerentúlon a nap elején enyhe eróziós hatás érvényesült, ezt a vártnál jobban bővülő amerikai külkereskedelmi hiány okozta. Az Intel csütörtöki bejelentése legjobban a csipgyártó szektort erősítette.

2005. 03. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átesett a BUX a 18 ezer pontos határvonalon, a csökkenéssel nyitó index 17 645,18 pontig zuhant délelőtt, majd enyhe javulási próbálkozást követve a veszteségét mérsékelte. Záráskor a magyar tőzsdemutató 145,25 ponttal előző szintje alatt állt, ez azt jelentette, hogy az index 18 ezer pont alatt
17 882,73 ponton landolt. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a 18 ezer pontos küszöb átlépése meghatározó lehet a BUX-nál, így a hétfői kereskedés során sem várható más irány felvétele. A forgalom 22,625 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények többsége gyengült, így minden azt mutatta, hogy a befektetők még mindig a profit taking (haszonrealizálás) mellett tartottak ki. A blue chipek sorából a Mol 285 forintot, az OTP 82 forintot, a Richter 195 forintot gyengült. Lefelé mozgott még az Egis, valamint a Rába ára is, a TVK 85 forinttal lett olcsóbb. Nem mozdult az FHB kurzusa, pedig az elemzők túlságosan drágának tartották a jelzálogbank papírjait. Az Antenna Hungáriát még mindig spekulatív hatás mozgatta, a műsorszóró részvényei sokáig nem tudtak magukhoz térni, de végül az AH papírjai 10 forintot erősödtek. Száz forint feletti drágulással zárt a Brau Union és a nap nyertese címmel büszkélkedő Émász.
Tőzsdezáráskor a bankközi devizapiacon az eurót a forinttal szemben 242,80–243,00 forinton jegyezték, ami a forint erősödését jelentette. A forint délután 14 százalékon állt a sáv erős oldalán, 100 bázispontra a sáv erős szélétől. A devizapiac lényegében nem reagált a februári, 1981 óta legjobb havi inflációs adatra, a forint csak délután kezdett érezhető erősödésbe. A kereskedők azt nyilatkozták, hogy a piacon némileg megnyugodtak a kedélyek, a csütörtöki forintgyengülést követve a befektetők visszafogottak voltak. A magyar piac nem követte a nemzetközi trendeket, amelyek növekedési irányt jeleztek. Tokióban a Nikkei 225 index az Intel első negyedéves eredményjóslatát követve fél százalékkal, 11 923,89 pontra emelkedett. A 12 ezer pontos küszöb a Nikkeinél meghatározó – nyilatkozták az elemzők. Utoljára a japán indikátor pont egy éve állt ezen a szinten. A tegnapi kereskedés során a technológiai és távközlési részvények erősödtek a legjobban. Az Intel közölte, hogy 200 millió dollárral magasabbra helyezte első negyedéves bevételi előrejelzésének középértékét, és – az alacsonyabb gyártási költségekre hivatkozva – nyereségességi célkitűzésén is javított. A felülvizsgálat során 9,2–9,4 milliárd dollárra emelte negyedéves eladásainak értékét.
Követte a tokiói emelkedést a frankfurti DAX és a londoni FTSE is, a német tőzsdén a Lufthansa ára drágult a legjobban. Egyes pletykák szerint lassan-lassan elhárul minden akadály a svájci Swiss társaság átvétele elől. Svájci pénzügyi körökből származó értesülések szerint a tárgyalásokat hamarosan befejezik, a Swiss megvételét ténynek lehet tekinteni. A hírre mindkét társaság részvénye erőteljes árfolyamnyereséggel reagált. A Lufthansa vezére, Wolfgang Mayrhuber és a Swiss vezére, Christoph Franz között egyetértés alakult ki a fúzióról, jelentette a német Handelsblatt gazdasági lap, míg a Financial Times Deutschland lap értesülése szerint az átvétel akár négy héten belül megtörténhet. Mérsékelt csökkenéssel nyitottak a tengerentúli piacok, a Wall Street azért gyengült, mert az amerikai külkereskedelmi hiány januárban a várt 56,50 milliárd dollárral szemben 58,30 milliárd dollárra ugrott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.