Benes részben Trianonért is felelős

2005. 06. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eduard Benes az 1918–19-es években jó barátja volt annak a francia történésznek, aki az első világháború utáni kelet-közép-európai határok átrendezésének egyik tervezője volt – mondta tegnap Michel Prigent párizsi történész a Kisebbségi jogok és stabilitás Kelet-Közép-Európában című konferencián. A megállapítás azt feltételezi, hogy a Magyarországot megcsonkító trianoni szerződésben fogalmazottak részben Csehszlovákia későbbi államfőjének is köszönhetők, akinek a második világháború utáni dekrétumai miatt több százezer magyart a kollektív bűnösség elve alapján kitelepítettek. A franciák által felvázolt határátrendeződési terveket befolyásolták Franciaország szövetségeseinek érdekei.
Martonyi Jánosnak, hazánk volt külügyminiszterének és Németh Zsoltnak, a külügyi bizottság elnökének felszólalásai mellett Gál Kinga európai parlamenti képviselő megjegyezte, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségek sorsa sajnálatos módon nem foglalkoztatja képviselőtársait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.