Feláldozható-e az egészség a profitért?

„A génkezelt kukoricában gazdag táplálékkal etetett patkányok belső szerveiben fejlődési rendellenességet fedeztek fel; változások következtek be vérükben, ami azt a félelmet keltette, hogy az emberek egészségét a génkezelt élelmiszer befolyásolhatja.” (Independent, 2005. május 22.) A független brit lap vasárnapi kiadásának cikkét Geoffrey Lean, a környezetvédelmi rovat szerkesztője írta. A lap tudomására jutott ugyanis, hogy a génkezelt élelmiszert gyártó amerikai Monsanto óriáscég által végzett kísérletek a génkezelt Monsanto-termékkel táplált patkányok veséjében és vérében változásokat okozott. A bizalmasan kezelt, 1139 oldal terjedelmű kutatási jelentésből az is kiderült, hogy ezeket az egészségi problémákat nem figyelték meg azon rágcsálóknál, amelyeket a kutatási projektben normál élelmiszerrel tápláltak.

2005. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk megjelenésétől teljesen függetlenül, de a sors szeszélye folytán két nappal annak megjelenése után, azaz május 24-én tartott előadást Brüsszelben a környezetvédő világszervezet, a Greenpeace európai szekciójának meghívására a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete ökotoxikológiai és környezetvédelmi osztályáról érkezett Darvas Béla profeszszor. Az általa vezetett kutatócsoport munkájáról a nemzetközi sajtó élénk érdeklődése közepette tartott előadásán azzal a hírrel is meglepte hallgatóit, hogy a biotechnológiai vállalatok nem működnek együtt a tudósokkal. Darvas ezt mondta: „Többször is kértük a Monsantót, hogy a magyar kormány számára további kísérletek elvégzéséhez mintákat küldjenek, de a vállalat közölte, hogy nem hajlandó több génkezelt magot átadni kutatási célokra.” Darvas hozzátette: „Tudományos szempontból ez teljes mértékben elfogadhatatlan”, ugyanis intézete „nem függesztheti fel a génkezelt termények biztonságának vizsgálatát csak azért, mert az eredmények feldúlják a bioipart”.
Darvas professzorék munkacsoportja a kormány megbízásából a Monsanto cég férgeknek ellenálló kukoricafajtájával, a MON810-zel kísérletezett azért, hogy kiderülhessen, jogosult lenne-e a MON810 betiltása Magyarországon. A kutatások eredménye ahhoz vezetett, hogy Németh Imre volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2005. január 20-tól megtiltotta a MON810 kukoricából származó termékek és hibridek magyarországi behozatalát. Ez szokatlanul bátor és racionális lépés volt a kormánytól, ugyanis a MON810-et az Európai Unió 1998-ban művelésre jóváhagyta.

Figyelmeztet az „agrármélytorok”

És itt a cikket szakítsuk félbe egy meglehetősen szenzációsnak tűnő információval, amelyhez egy amerikai multinacionális vállalat igen magas rangú vezetőjével való véletlen, barátivá alakult találkozó vezetett. A magát semmiképpen megnevezni nem kívánó szupermenedzser, akit nevezzünk „agrármélytoroknak”, tökéletesen tisztában van nemcsak a MON810-re vonatkozó uniós állásfoglalással, de azzal is, hogy Magyarország, majd hozzá hasonlóan Lengyelország és Görögország, hasonló tilalmat vezetett be e termékkel szemben. Az „agrármélytorok” ezután elmondta, hogy a tiltó törvény már a közeljövőben nagy nyomásnak lehet kitéve, ugyanis 11 milliárd (nem elírás: milliárd) forint összegű „jégtörő” közeledik a magyarországi törvényi befagyasztás jegének széttördelésére.
E cikk elsőrendű feladata így elsősorban az, hogy az olvasók és szakemberek figyelmét felhívja: árgus szemekkel figyeljék, vajon a jövőben ki vagy kik gyakorolnak finom, illetve kevésbé finom nyomást és lobbitevékenységet annak érdekében, hogy a termék magyarországi importtilalmát megszüntessék.
Darvas professzor és munkatársai úgy gondolták, ha a multinacionális vállalat ennyire nem akarja magjait egy független intézet vizsgálatának alávetni, akkor a kutatást mindenképpen el kell végezni. Munkájuknak további erkölcsi támogatást nyújtott az is, hogy a Greenpeace-t erősen aggasztja az, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a Bt-kukoricának és egyéb, génkezelt termékeknek a környezetre gyakorolt hatását e szervezet folyamatosan figyelmen kívül hagyja. (A Bt-toxin – vagy méreg – összefoglaló név, amely alatt eltérő hatású vegyületeket kell érteni.) Sőt – tegyük hozzá –, nemcsak hogy „figyelmen kívül hagyja” a veszélyeket, de e szervezet nemrégiben pozitív tudományos véleményt adott két olyan kukoricaváltozat termesztésére, amely Bt-féregirtó mérget tartalmaz: március 4-én az emberi táplálkozásra és az állati táplálásra használt 1507-re (Pioneer Hi-Bred), majd május 20-án a Bt 11 (Syngenta) termesztésére.
A MON810 nem az első Monsanto-kukoricatermék, amellyel szemben számos kifogás merült fel. De mielőtt rátérnénk a gigantikus multi másik terméke, a MON863 néven ismert génkezelt kukoricfajtára, néhány szó általában a génkezelt termékekről, amelyek történetét Darvas professzortól kérdeztük. Darvas Béla elmondta, egy évtizede hozták kereskedelmi forgalomba az első olyan növényt, amelynek genetikai állományába az ember beleavatkozott. Az első ilyen GM- (Genetically Modified, szó szerint genetikailag módosított) termék gyomirtószer-tűrő gyapot volt. Ettől kezdve nem volt megállás: az idő haladtával egyre több GM-vetőmagot forgalmaztak és vetettek el. Tavaly földünkön a hivatalosan engedélyezett fajtákkal bevetetett termőterület nagysága meghaladta a 81 millió hektárt. De a növekvő területtel együtt a gondok és félelmek is mind nagyobbak lettek. Nemcsak a biotermékeket előállító növénytermesztők aggódnak a szomszédukban vetett és az ő bionövényeiket átporzó genetikailag módosított vagy transzgenikus növények ellen, de a fogyasztók is mind idegesebbek, hogy valójában mit is kínálnak nekik.
A génkezelt kukorica nem véletlenül aggasztja a magyar termelőket annyira, hiszen Magyarország az Európai Unió második legnagyobb kukoricatermelője. Hazánk azonkívül az úgynevezett Pannon ökorégióhoz tartozik, amelyre vonatkozóan a Monsanto nem készítette el saját ökológiai és környezetanalitikai rizikótanulmányát. Pontosan erre voltak kíváncsiak az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete ökotoxikológiai és környezetanalitikai osztályának tudományos tanácsadója, Darvas Béla címzetes egyetemi tanár és kutatócsapata. A professzor elmondta lapunknak, hogy több multinacionális cég, túlmenve a piaci játékszabályokon, nyomást gyakorol az európai döntéshozókra és az unió egyik elméleti pillérének számító áruk szabad áramlásának elvére hivatkozva, forgalmazási engedély kiadására kényszeríti őket. Márpedig ezt a fogyasztók szempontjaiból nem igen vizsgált, kétes gazdasági eredményeket hozó első generációs GM-növényeikkel teszik.

Ami árt a patkánynak, árt az embernek is

Katharine Milltől, a Greenpeace európai szekciójának médiafelelősétől pedig megtudtuk azt is, hogy ők már tavaly szeptemberben tiltakoztak a MON863-as jelzésű kukorica ellen, amelyről azt állították – szavaikat nem túlzottan finomítva –, hogy „ami a patkányoknak nem egészséges, az embereknek sem az”.
A MON863-at szinte állatorvosi lóként is érdemes szemügyre vennünk, hiszen a többi génkezelt fajtára vonatkozó tanulságokat is levonhatunk belőle. A MON863 génkezelt kukoricában egy Cry3Bb1 nevű Bt-toxin (méreg) van. Ez a toxin, amely egy bacilus thuringiensis nevű mikroorganizmusból származik, a kukorica gyökérféregnek nevezett ártalom ellen hivatott védeni. 2004. április 23-án, a vezető francia lap, a Le Monde nyilvánosságra hozta, hogy a génkezelt organizmusokkal foglalkozó francia szakértői szervezet, a Commission du Génie Biomoléculaire kételyeit hozta nyilvánosságra a MON863 génkezelt kukoricával kapcsolatban. Akár a később, az e cikk elején idézett Independent című brit lapból, a francia kísérletekből is az derült ki, hogy e Monsanto-termék is ártott a kísérleti patkányoknak. A hímpatkányok vérében a fehér vérsejtek számának növekedéséhez vezetett, a nősténypatkányok vérében pedig az éretlen vörös vérsejtek számát csökkentette. Ezenkívül a nősténypatkányok vércukrának szintjét jelentősen emelte, a hímpatkányok veséjében pedig növelte a rendellenességek gyakoriságát (kisebb súly és vesegyulladás).
A Greenpeace 2004. május 5-én levelet írt a német mezőgazdasági minisztériumnak, amely eredetileg a vizsgálatot irányította, és kikérte a MON863 vizsgálati anyagát. A minisztérium három hónappal később azt válaszolta, hogy a kérelmező – a Monsanto – nem volt hajlandó a patkányokon végzett MSL–18175-ös számú tanulmányát publikussá tenni, és azt „bizalmasan kezelendő üzleti információnak” minősítette. E titkos tanulmány helyett a Greenpeace-nek egy újabb keletű tanulmányt juttattak el, amelynek ezt a címet adták: „A MON863 kukoricával való 90 napos patkányetető vizsgálat válogatott eredményeinek kiegészítő elemzése.”
Szeptember 11-én a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban közzétett jelentés azt állította, hogy két francia szakértő újra megvizsgálta a Monsanto adatait, és arra a következtetésre jutott, hogy a kísérletek nem találták veszélyesnek a MON863-at. Csakhogy a Greenpeace saját vizsgálata épp annyira aggasztotta, mint Darvas professzorékat a MON810-zel végzett kísérleteik. És Darvasék éppen attól tartottak, mint ami a két francia szakértő vizsgálata után történt, vagyis attól, hogy valaki kideríti majd, a terméke mégsem veszélyes. Esetünkben a Pannon ökorégióra, tehát a történelmi Magyarország területére. Magyarul, egy kutatóintézet vagy kutatók „kiderítik”: a Monsanto-termék a Pannon ökorégióra abszolút biztonságos. Darvas ugyanis elmondta lapunknak azt is, hogy erre a régióra a vizsgálatokat a környező országokban is el lehet végeztetni – amit a Monsanto Darvasékat szinte fenyegetve kilátásba is helyezett –, és ezt követően Magyarország sem tiltakozhat, noha egyes országokban – mint Darvas Bélától megtudtuk – a kutatási színvonal meglehetősen eltérő az MTA intézetében megszokottól. Az „agrármélytorokból” halkan kibuggyant információt a 11 milliárdról kissé felerősítve feltehetnénk a kérdést: mi van akkor, ha annak a pénznek egy része netán egy „környező ország” valamelyik kutatócsoportja felé indul el?
A magyar tudósok előtt természetesen az sem titok, hogy a génkezelt növények egy nagyobb csoportja valamilyen gyomirtó szer tolerálására képes úgy, hogy egy speciális enzimet termelő gént visznek beléjük és ez a gyomirtó szernek egy kevésbé erős változatára módosítja a rápermetezett gyomirtó szert. Ez azzal az előnnyel jár, mondta Darvas, hogy az érintett gyomirtó szer különösebb növényvédelmi szakértelem nélkül használható, de a hátrány sokféle. Kierjeszti például egy hatóanyag használatát, és annak környezeti ártalmait felerősíti. A glyphosate-ról például azt tudni, hogy az élővizeket szennyezi vízoldhatósága miatt. És ennek káros hatása csak most vált ismerté a várandós anyákra.
De visszatérve a Pannon ökorégióra és a Bt-toxinra, amely a lepkefélék hernyóit is veszélyezteti. Jellemző, hogy a Monsanto a MON810-es fajtacsoportot, amelyet az Egyesült Államokra fejlesztettek ki, jelesül a kukoricamolyra dolgozta ki, és az nem sok hasznot hoz a magyar régióban, ugyanis Magyarországon a gyapottok-bagolylepke jóval fontosabb hernyókártevője a kukoricának, mint az alig és csak igen korlátozott területen jelentkező kukoricamoly, jelentette ki Darvas.
A Greenpeace-t – az MTA kutatóihoz hasonlóan – aggodalommal tölti el az is, hogy az egyes engedélyezési hatóságok túlzottan is hagyatkoznak az ipar által szolgáltatott saját adatokra.
Monsanto: hagyják a patkányokat békében, és egyék a génkezelt kukoricát! Ezzel a címmel tudósított az amerikai Organikus Termékeket Fogyasztók Szervezete a Monsanto reagálásáról pontosan azon a napon – május 24-én –, amikor Darvas professzor brüsszeli meghívásra megtartotta előadását. Csakhogy az említett szervezet, a Monsanto titokban tartott és az Independentben megszellőztetett patkánykísérlete miatt félreverte a harangokat annál is inkább, mivel az európai címkézési törvények kötelezővé teszik azt, hogy a génkezelt alkaloidákat feltüntessék, ellentétben az amerikai törvényekkel. A figyelmeztetés hozzáteszi, hogy az amerikai Cornell Egyetemen végzett kísérletek pedig azt mutatták, hogy a génkezelt kukoricával táplált danaida pillangók hernyói lassabban másztak a normál módon táplálkozó danaida pillangóknál. Az egyetem kutatói még arra a következtetésre is jutottak, hogy a hernyók 44 százaléka megdöglött, ha folyamatosan génkezelt kukoricapollennel táplálták őket, míg a normál módon táplálkozó hernyók egyike sem pusztult el, és pillangóvá alakult át.
De a szervezet szerint ez még nem minden. A patkányok ugyanis meglepő ízlésről tesznek tanúbizonyságot. Amikor 1994 májusában a világtörténelemben először piacra dobták a Flavr Savr nevű génkezelt paradicsomot, tudományos normákat betartva táplálták vele a laboratóriumi patkányokat. De a rágcsálók zöme nem volt hajlandó megenni az érési folyamat lassítására bevitt idegen gént tartalmazó paradicsomot. A falánkabbja gyomrában viszont belső sebek keletkeztek. A génmódosított paradicsomot fogyasztó, kísérletben részt vevő negyven patkányból hét kimúlt.
Az amerikai szervezet kiemeli a génkezelt termékgyártók – és egyébként a Magyar Tudományos Akadémia hivatalossága – által olyannyira nem szeretetett Pusztai Árpádnak, a Skót Akadémia briliáns tudósának kutatását, aki kimutatta, hogy a génkezelt krumplival táplált patkányok immunrendszere súlyosan károsodott. A szervezet saját szavai szerint Pusztai kísérleti eredményei „felgyújtották a Temzét”, és megindultak a támadások Pusztai ellen.
Hogy milyen következményekkel járhat még a szembenállás a génkezelt termékek gyártóival vagy akár közülük egyetlennel is? Az Organikus Termékeket Fogyasztók Szervezete erre is választ ad. Az amerikai élelmiszer és gyógyszerhatóság a tudományos kísérleteket teljesen figyelmen kívül hagyva nem hajlandó megvizsgálni a génkezelt termékek biztonságát jóváhagyásuk előtt. Vagyis anélkül hagyja jóvá őket.

Mindenható bioipar?

De az Atlanti-óceán másik partján akadt egy olyan miniszter, aki kiállt. Michael Meachernek hívják, és Tony Blair kormányának környezetvédelmi minisztere – volt. Ő megkérdőjelezte a génkezelt cég adatait. A CIA, az amerikai hírszerzés figyelni kezdte. Végül is távozásra kényszerítették a londoni kormányból. Az üzenet egyértelmű: a biotechnológiai ipar által kifejlesztett termékeket nem tanácsos megkérdőjelezni.
De azért van, aki ezt megteszi, és a jelek szerint eddig semmi baj nem érte. Az illetőt Giovanni Alemannónak hívják és 2002. január 24-én, olasz mezőgazdasági miniszterként bejelentette: Olaszország nem tűri azt, hogy vetőmagjait akár véletlenül is génkezelt anyaggal szennyezzék. Berlusconi koalíciós kormányának a „szélsőjobboldali” Nemzeti Szövetségből jött minisztere „nulla toleranciát” és 50 millió euróval megsarkalt stratégiai programot hirdetett azért, hogy az olasz nemzeti határokat génkezelt magok ne léphessék át. Nem valószínű, hogy a Monsanto túlzott szeretete övezte, de annyi bizonyos, hogy amikor Gianfranco Finit, a Nemzeti Szövetség elnökét Berlusconi külügyminiszterévé tette, Fini nem sokat kukoricázott: Alemannót a párt alelnökének nevezte ki. Ami azt mutatja, hogy – mint mindig – nem mindent a pénz és a hatalom dönt el. Az egyének és kormányok kemény kiállása olykor többet számít. Csak remélhető, hogy a 11 milliárdos jégtörő láttán a magyar tiltórendelet sem olvad el.



Két tűz között. A Le Soir című belga napilap június 6-i száma címoldalán vezető anyagként közli az Európai Bizottság egyik, nem

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.