időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Kaliforniai tűzoltók tragédiája

MN-összeállítás
2006.10.27. 23:00

Több százan elmenekültek a kaliforniai Palm Springs környékéről, ahol a szerda éjszaka keletkezett tűz tegnap már négyezer hektáron tombolt. Négy tűzoltó a lángokba veszett, amikor járművük kigyulladt. Ötödik társukat kritikus állapotban szállították kórházba. A szakemberek szerint az erdőtüzet szándékos gyújtogatás okozta.

Négy tűzoltó életét vesztette Kalifornia déli részén, amikor egy több ezer hektáron tomboló erdőtüzet próbáltak megfékezni. Ötödik társukat súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba – jelentette be tegnap Sacramentóban az amerikai szövetségi állam kormányzója, Arnold Schwarzenegger. A sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy eddigi adataik szerint gyújtogatók okozták a tüzet.
A szerencsétlenül jártak járművét körülvették a lángok, ők pedig benne égtek. A tűz Los Angelestől kétszáz kilométerre, kietlen, sziklás vidéken lobbant fel. Csütörtökön délután a sivatag felől megérkezett a nagy erejű, Szent Anna nevű szélvihar, amely felélesztette és tovább terjesztette a lángokat, amelyek tegnapra az amerikai szövetségi állam délnyugati részén, Palm Springs közelében már négyezer hektárnyi területet felemésztettek. Cabazon térségéből legalább hétszáz ember menekült el otthonából. John Hawkins, a kaliforniai erdőkért felelős mentőegységek vezetője szintén azt közölte, hogy a katasztrófát szándékos gyújtogatás okozta, ezért társaik halála nem baleset, hanem gyilkosság – adta hírül a Le Monde. Más hírforrások szerint a tűz négyszáz embert vágott el a külvilágtól, de ők nincsenek veszélyben.

Lakóház lángolt Párizsban. Franciaországban három ember életveszélyesen megsérült, amikor Párizs huszadik kerületében, egy ötemeletes ház lépcsőháza kigyulladt. A helyszínre harminc járművel 120 tűzoltó érkezett, hogy kimenekítsék a lakókat, és megfékezzék az egyre inkább terjedő lángokat. Az elsődleges adatok szerint a kiérkező mentőknek tizenkét ember könnyebb sérüléseit kellett ellátniuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.