Kedvezőtlen hangulat

Gyengüléssel zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX 204,17 pontos csökkenéssel fejezte be a kereskedést. A piacra pozitív hatással volt a Richter gyorsjelentése, de a befektetők továbbra is jobbára az eladói oldalon álltak. Az európai parketteken 0,6 százalék körüli emelkedések alakultak ki, a felfutásokat az okozta, hogy a tengerentúlon kedvező céges adatok láttak napvilágot. A bankközi devizapiacon a forint erősödése megtorpant, pontosabban tegnap a forint/euró kurzus alig-alig változott.

2007. 02. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapkodtak tegnap a magyar papírok után, de a keddi napon sem volt túl nagy az érdeklődés – nyilatkozták elemzők. A legtöbb szakértő azzal magyarázta a befektetők visszafogottságát, hogy a tegnapi napon elinduló gyorsjelentési szezon miatt nem mernek vásárlásokba bocsátkozni a spekulánsok. A vezető részvények többségénél gyengülést lehetett tapasztalni, ez alól csak a Richter volt kivétel. A BUX minimális emelkedéssel nyitott, majd 23900 ezer pontig csúszott vissza. A nap folyamán az index több alkalommal megpróbált emelkedni, de az eladói oldalon álló befektetők megállásra kényszerítették az árfolyamokat. Záráskor a tőkepiaci indikátor 23944 ponton akadt meg, ami 204,17 pontos csökkenésnek felelt meg.
Meglepetésre a bankközi devizapiac nem követte a BUX hanyatlását, a forint árfolyama stabilan állt a 252 forintos határvonalon. A hét eleje óta tartó tendenciát fenntartva szilárd maradt a forint tegnap a bankközi devizapiacon: az eurót fél négy tájban 252,65–252,75 forinton jegyezték a keddi 252,80– 252,85 forint után. Az euróval 252,40–253,50 forint között kereskedtek mérsékelt forgalomban. A forint nem tudta kihasználni a számára kedvező körülményeket: az államháztartás januári hiánya kedvezőbben alakult a vártnál, s az EU bizottsága támogatóan foglalt állást a magyar kormányzat eddigi hiánycsökkentő intézkedéseiről. A befektetők figyelmén kívül estek a régiós valuták, így a forint is. Ezen a héten az euró és a jen, míg a múlt héten elsősorban a dollár mozgatta az árfolyamokat. A zöldhasú 194,40– 194,60 forinton forgott a kedd délutáni 195,20–195,30 forint után.
A tőkepiacon 20 milliárd forint alatti forgalom realizálódott, ez a befektetők visszafogott mozgását is jól jelezte, hiszen meglehetősen alacsonynak nevezhető üzletmenet folyt tegnap. A vezető részvények sorából a Richter 1,1 százalékkal drágult, a Mol, a Magyar Telekom és az OTP viszont gyengült. Az olajipari cég részvényeinek árfolyama 1,8 százalékkal esett vissza, a távközlésiek 0,7 százalékkal, a bankiak 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak. Az európai parketteken viszont javában dúlt a hossz, az FTSE és a DAX mutatók fej fej mellett haladva erősödtek, hasonlóan javultak az amerikai árfolyammutatók is. A Nasdaq történelmi csúcsára ugrott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.