Drágábbak lettek a vendéglők a belga fővárosban

2007. 05. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Brüsszel)
Vannak, akiknek a halála nem pótolható, és vannak, amiknek az elmúlása sem. Mint a nagyon jó vendéglőké. 2004 novemberének elején e lapban ez állt: „Brüsszel egyik hangulatos kerületében, Ixelles-ben, a kerületről elnevezett kettős tó északi végén lévő Flagey tér és környéke tele van portugál vendéglőkkel. A templom előtt vezető kis utcában, a Belvedere elején kettő is van. A 16-os szám alatt működik a francia nevet kapott Roi du poulet, A csibekirály. A főleg portugál munkások látogatta étterem konyhája a portugál főztök legjobbjait kínálja, a faszénen grillezett, kéttenyérnyi nagyságú báránybordától a caldeiradán át a bacalhaóig, melyeket lefordítani nem, csak dicsérni és kóstolni érdemes. Minden a portugál konyha legjobb, legegyszerűbb, »faksznik« nélküli változatában.”
Nos, a Roi du poulet nincs többé. Egy bágyadt őszi vasárnap értetlenkedő és megdöbbent arcú emberek nyomogatták a kilincset. Hiába. Kiderült, a tulajdonos család hazaköltözött portugál falujukba. De megszűnt a messze legjobb és leghangulatosabb marokkói étterem, a Tente du désert, a Sivatag sátra is. Illetőleg átalakult pizzériává, a közeli szakiskola éhes diákserege kedvéért. Tulajdonosa azonban már a korábbiaktól eltérően nemigen tölti idejét vendéglőjében. Lehet, hogy a pénztárcájának jobban megy, de talán a szívének nem.
Mozgásba lendült egyébként is a brüsszeli étteremvilág. A vendégek szempontjából nem igazán jó irányba. Januártól mintegy varázsütésre szinte mindenhol 13-15 százalékkal emelkedtek az ételárak. A roppant széles Toison d’Or sugárúton a főként kongóiak lakta Matonge negyed szélén lévő vendéglőkben a jellegzetes, fekete fazékban felszolgált kagyló adagja 17 euróról 19-re ugrott. Hogy miért? „Ilyen árak mellett nem tudunk megélni” – indokolta az emelést az egyik vendéglős. A vietnami–thai Aranypagoda arisztokratikus megjelenésű tulajdonosnője azonban az áremelést a sors kezének tekinti: „Tudja, amióta élek, az árak csak emelkednek.”
Hogy a közgazdászok miként magyarázzák a csaknem kartellszerűen megbeszélt áremelést akkor, amikor a belga fővárosban jut talán Európában a legtöbb vendéglő ezer lakosra – még Párizsnál is több –, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az étterem-tulajdonosoknak eszük ágában sincs bezárni. Ha meg bezárnak, nem kell sokáig várni új bérlőre. A kulináris változatosságában Európában szinte csak Londont irigyelő belga fővárosban szinte minden nemzeti konyha elérhető: a helyi nemzeti ételtől, az északbelga, szó szerint „vizes löttynek” nevezett waterzooitól (sűrű, fehér színű hal- vagy csirkeleves) a lóhúsból készült japán szusiig. Mégpedig jó minőségben, ami alól feltétlen kivételt képeznek a mexikói és az orosz vendéglők, amelyek a közepestől a csapnivalóig terjednek.
De ne legyünk ünneprontók, beszéljünk inkább a legjobbakról. Mint a három Michelin-csillagos Comme Chez Soi-ról, ahol személyenként a legolcsóbban egy menüt 70 euróért, maximálisan pedig 170 euróért kóstolhatunk végig, az étlapról válogatva pedig 82 és 281 euró között fekvő áron kínált ételekből válogathatunk. A századforduló atmoszféráját utánzó, Hortát erősen „koppintó” környezetben elfogyasztott nyelvhal, habkönnyű rizlinges hollandmártással már az első percekben könnyedén feledteti az otthonról idelátogató, tehetősebb vendégekkel a budapesti kormány képviselőinek nap-keltés dekor előtt megjelenő arcait. A Comme Chez Soi-tól nem sokkal marad le a két Michelin-csillagos Sea Grill, amely a Fossé-aux-Loups 47. szám alatt, a Radisson SAS Royal szállodában kínálja specialitásait, mint az algagőzben párolt, fajanszkagylóba helyezett tenger gyümölcseit, könnyű zsázsakrémmel (szezonja csak április 30-ig) vagy a Barents-tengerből való, petrezselymes vajban melegített, természetesen tengerfriss rákhúst. A Sea Grill is drágább lett, ami aláhúzza az Aranypagoda tulajdonosa megállapításának igazát.

Utóirat. E cikk leadása előtt két nappal véletlenül a portugál vendéglő előtt sétáltunk el barátokkal. A portál lámpái égtek. Az ajtó nyitva volt. Nem hittem a szememnek: a pult előtt a tulajdonos pincér fia állt. Kiderült: a környéken elterjedt hírek csak részben voltak igazak. A családapának Portugáliában súlyos műtéten kellett átesnie, és a család nem akart visszatérni mindaddig, ameddig az édesapa nincs jól. A vendéglő a meggyógyult és Brüszszelbe visszatért tulajdonossal együtt április 29-től, vasárnaptól ismét nyitva áll. Vannak még kisebb csodák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.