Zsebbe is fizetett a Siemens?

Elérte Magyarországot is a több éve folyó Siemens vesztegetési botrány. Szentkuti László, a Siemens magyar leánycége, a Siemens Nemzeti Vállalat Zrt. vállalat elnök-vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy a céggel kapcsolatban vélhetően legalább nyolc korrupciós ügy érinti hazánkat, a társaság által vesztegetésre kifizetett összeg milliárdos tétel is lehet.

2008. 08. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt feltételezik, hogy politikai pártoknak, illetve állami és nem állami szervezeteknek is jutott ebből a pénzből. A magyar leánycég új vezetése egyebek között vizsgálja a fővárosi Combino-villamosok beszerzésére kiírt tendert is. Szentkuti László szerint ugyanakkor egyelőre még nem bizonyított, hogy itt szabályellenes dolgok történtek. A főváros lapunktól értesült arról, hogy a Siemens magyar vállalatánál vizsgálják a Combino-beszerzést. Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke azt mondta, hivatalosan nem kaptak semmilyen tájékoztatást a Siemenstől a vizsgálatról, és ezért nem is kívánják kommentálni a hírt. Ugyanakkor nem csak a villamostender körül vizsgálódik a cég.
*
Az új személyi összetételű vállalatvezetés célja az, hogy a nemzetközi korrupciós botrányok által megtépázott tekintélyű társaságot rendbe tegyék. Szentkuti László tegnap bejelentette: mindent átnéznek, és a részleteket ismertetik majd a sajtóval is. Az elnök-vezérigazgató kifejtette: ha a Siemens úgy ítéli meg, hogy valamelyik állami tender nem egészen korrekt, akkor bírósághoz fordulnak. Konkrét ügyletet név szerint nem említett, de azt igen, hogy egy egészségügyi és egy informatikai tender gyanúsnak tűnik számukra. Vizsgálódásaik eddigi eredményeiről elhangzott, hogy a nemzeti vállalat mindent megtesz a korrupció kivédése ellen, például már szigorította ellenőrzési rendszerét, átalakította belső kommunikációját, javította az elszámoltathatóságot.
A jelenleg folyó belső vizsgálatok előzménye, hogy a közelmúltban átalakult a Siemens Nemzeti Vállalat vezetőinek köre. Ennek során megszüntették Beke-Martos Gábor, a Siemens korábbi hazai elnök-vezérigazgatója munkaviszonyát, aki az utóbbi időben a Siemens lengyelországi egységének pénzügyi igazgatói tisztét töltötte be. Beke-Martos tavaly nyáron került ki a magyarországi Siemens-csoport felső vezetéséből. A közelmúltban a felügyelőbizottság éléről távozott Hetényi Péter, aki korábban tíz éven keresztül a Siemens Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A Siemensnek Magyarországon 11 cége van, a teljes bevétele pedig éves szinten eléri a 110 milliárd forintot. A cég 2550 alkalmazottat foglalkoztat hazánkban.
Az eddigi legnagyobb német korrupciós botrány csaknem két év óta borzolja a kedélyeket. Számos korábbi – s néhány jelenleg is hivatalban lévő – vezető beosztású menedzsert azzal gyanúsítanak, hogy 2000 és 2006 között összesen mintegy 1,3 milliárd eurót utaltak át feketecsatornákon keresztül megvesztegetési célokra. Gyanúba keveredett a két volt első számú vezető, Heinrich von Pierer, az igazgató- tanács, majd a felügyelőbizottság egykori elnöke, továbbá Klaus Kleinfeld, aki von Pierert követően 2007-ig állt az igazgatótanács élén, de mindketten tagadják, hogy bármilyen információjuk lett volna a korrupciós ügyletekről. A müncheni ügyészség állítólag mintegy 300 korábbi és jelenlegi alkalmazott ügyében folytat nyomozást. Egy helyi bíróság a közelmúltban az első vádlott ügyében már ítéletet is hozott, kétévi, felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélve a volt menedzsert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.