Tőkés Szászt bírálja, Markóval tárgyalna

2008. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztújítást sürget a Magyar Polgári Párt (MPP) élén Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki immár második alkalommal marasztalja el a Szász Jenő által néhány hónappal ezelőtt alapított erdélyi alakulatot. A novemberi romániai parlamenti választásokat megelőző magyar összefogást sürgető közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke úgy vélekedik: az MPP ideiglenes vezetőit belső legitimitási gondok kötik le, amelyeket csak egy tisztújító gyűlés összehívásával lehet orvosolni. Ennek elodázása Tőkés szerint tovább ronthatja Szász Jenőnek a júniusi helyhatósági választásokon megtépázott hitelét (Szász alulmaradt a Hargita megyei képviselő-testület elnöki posztjáért vívott harcban) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel szembeni tárgyalási pozícióját.
Emlékezetes: a tusnádfürdői szabadegyetemen folytatott megbeszélése során Tőkés és Orbán Viktor határozottan arra biztatta Szászt, hogy fogadja el az RMDSZ belső koalíció létrehozását célzó javaslatát, amelyet a Fidesz elnöke később kiváló alapnak nevezett az erdélyi magyar politikai erők összefogása tekintetében. Az MPP végül elutasította az RMDSZ által felkínált két, befutónak tekintett választókerületet, emiatt Markó Béláék lezárták a tárgyalásokat a polgári párttal, viszont nem zárták ki a választási együttműködés lehetőségét a Tőkés vezette EMNT-vel. Miközben Szász Jenő elveti a többek által szorgalmazott tisztújítás gondolatát, a polgáriak az elmúlt időszakban gyanakvóan tekintenek Tőkésre, mivel attól tartanak, hogy az MPP-t megkerülve kiegyezik Markóval. Félelmüket táplálja a püspök bejelentése is, amelyben Tőkés ismerteti: az EMNT készen áll egy olyan méltányos választási összefogás létrehozására az RMDSZ-szel, amelynek fundamentuma a közösségi önrendelkezés elvi alapja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.