„A legfontosabb, hogy együtt vagyunk”

Lehet akadályokat görgetni a nemzeti ünnep útjába, de a szívekből semmilyen külső hatalom nem tudja kitörölni azt – mondta Sólyom László a székelyföldi Nyergestetőn, barátságtalan gesztusnak nevezve a román hatóságok vele szemben tanúsított példátlan eljárását.

2009. 03. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyenesei Székelyföldön. Ünnepi beszédet tartott Székelyudvarhelyen Gyenesei István önkormányzati miniszter. A tárca beszámolója szerint ő az első magyar kormányoldali politikus, akit a 2004. decemberi szavazás óta ünnepi szónoknak kértek fel a nemzeti ünnepen a határainkon túl élő magyarok. A közlemény szerint Gyenesei azt mondta, „zarándokként utazott Székelyudvarhelyre a kormány jó ügyek mellett elkötelezett, független politikusaként”. – Úgy jöttem, hogy személyes jó barátokat köszönthetek itt! Hívő ember vagyok, aki pünkösdkor már többször zarándokolt el Csíksomlyóra, amit családommal és barátaimmal együtt ez évben is tervezünk – mondta, hozzátéve, ha a legaktuálisabb vitakérdésekről kérdezik, a válasz nem lehet más, mint hogy a kulturális autonómia európai minimum. – Miután a területi autonómia létező gyakorlat Európában, értem és megértem azt az álláspontot, hogy a kisebbségi jogok a területi autonómiában teljesedhetnek ki – fűzte hozzá.


Kopjafát állított Nyergestetőn Sólyom László szombaton az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban elesettek emlékére. Az eredetileg vasárnapra meghirdetett esemény előre hozásáról azután döntött az államfő, hogy kiderült: a román hatóságok visszavonták az elnök repülőgépének leszállási engedélyét. Sólyom László emiatt szombaton autóval tette meg a Budapest és a Székelyföld közötti, mintegy 700 kilométeres távolságot, utazása azonban még így sem volt zökkenőmentes. Az elnököt szállító konvojba tartozó gépkocsikat, az azokban utazó személyek úti okmányait a diplomáciai szokásokkal ellentétben a borsi határátkelő román munkatársai egyenként vizsgálták végig.
Sólyom László a Háromszéki- és a Csíki-medencét összekötő átjárón, Nyergestetőn elmondott beszédében is utalt a gáncsoskodásra, mondván: nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. – A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk – fogalmazott. A vizit helyszíne a magyar Thermopülainak is nevezett, 895 méter magasságban lévő nyereg, ahol Tuzson János őrnagy kétszáz székely katonája 1849. augusztus elsején többször visszaverte a sokszoros túlerőben lévő cári seregeket. – Itt, Nyergestetőn, a honvédek sírja fölött különös súlya van annak, ha kimondjuk: a nemzet az élők, a halottak és a még meg nem születettek szövetsége – hangoztatta a több mint kétezer megemlékező előtt az államfő.
*
Miközben tavaly októberi csíkszeredai látogatásán a köztársasági elnök a Székelyföld ama igényéről szólt, hogy gazdasági fejlődéséhez történelmi egységének megfelelő igazgatási keretet kapjon, ezúttal a nemzet egységét hangsúlyozta. – Jó magyarnak lenni itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén. Szokták mondani, hogy a magyarok a vereségeiket ünneplik. Nem így van. Itt is, most is arra emlékezünk, hogy vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni, amikor neki kell vetni a hátat egy sziklának, egy fenyőnek, és szembe kell fordulni az ellenséggel – hangzott Sólyom László szakadó hóesésben elmondott beszéde.
Az eseményen felszólalt Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, aki szerint a szabadság, egyenlőség, testvériség mellett a magyaroknak az öszszefogás eszméjét is üzeni az ünnep. Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a Sólyom László látogatása körüli huzavona a habsburgi vagy az 1989 előtti időket idézi, amikor a nemzeti közösségeket az „oszd meg és uralkodj” elve alapján fordították szembe egymással, illetve egyeseket persona non gratának nyilvánítottak, és kiutasítottak Romániából.
A nyergestetői megemlékezés után Sólyom a sajtónak nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy amikor egy államfő egy másik országban élő nemzeti kisebbség tagjaival együtt emlékezik meg egy nemzeti ünnepről, az hozzájárul a két ország kapcsolatának javulásához. A köztársasági elnök furcsának és barátságtalan gesztusnak nevezte utazásának körülményeit, amelyeket szerinte majd a két ország külügyminisztériuma tisztáz egymással.
Barátságtalan lépésnek nevezte Sólyom gépe leszállási engedélyének megtagadását Göncz Kinga külügyminiszter is, aki szerint ha valóban arról szól a történet, hogy nem szívesen látják az államfőt Romániában egy magyar nemzeti ünnep alkalmából, az elfogadhatatlan. Közölte, a Külügyminisztériumban ma értékelik a kialakult helyzetet, és várhatóan ismét bekéretik a budapesti román nagykövetet.
Ezzel egy időben a román hatóságok azt tudatták, hogy egy félreértelmezett kifejezés – az önkormányzat szó autonómiaként történt fordítása – miatt vélték úgy, hogy nem alkalmas a magyar államfő március 15-i székelyföldi látogatása. A történtek mindenütt rányomták a bélyegüket az Erdély településein rendezett tegnapi ünnepségekre, ahol a szónokok egyöntetűen elítélték Bukarest magatartását. Markó Béla elnök az RMDSZ Székelykeresztúron rendezett központi rendezvényén úgy vélekedett: a román politikusok egy része úgy fél az autonómia szótól, mint az ördög a tömjénfüsttől. – A minap is hallottuk egy román politikustól: soha nem lesz területi autonómia. Erre is csak azt válaszolhatjuk: várjuk ki a végét. Ha egységesek vagyunk, a román soha szó magyarul azt fogja jelenteni: hamarosan – jelentette ki a politikus Traian Basescu budapesti kijelentésére utalva. A román államfő különben március 15. alkalmából küldött üzenetében hangsúlyozta: a romániai magyarság joggal lehet egyszerre büszke nemzetiségére és román állampolgárságára.
– Egy ilyen helyzetben azt várhatnánk a magyar köztársaság kormányától, hogy határozottan kiáll Sólyom László és minden ünneplő magyar ember és nemzettársunk mellett – mondta Szájer József a Hír TV-nek. – A kormánynak azonban csak lagymatag nyilatkozatokra futotta az ügyben. De mit is várunk egy olyan kormánytól, amely saját maga sem visel felelősséget az ország iránt? – kérdezte a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.