Vesztegetési ügy a Terézvárosban

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanújával hallgatták ki tegnap a 18 millió forintos korrupciós ügyként elhíresült büntetőeljárásban Bajor Zoltánt, Terézváros SZDSZ-es alpolgármesterét – közölte Keresztes Imre.

2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze a gyanú lényegéről elmondta, a 2008 januárjában tetten ért vesztegetésben a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan tulajdonjogának eladásáért Bajor Zoltán – egy közvetítő útján – 18 millió forintot kért az ott található helyiség bérlőjétől, a Műárt-Press Kft. képviselőjétől. A több mint két éve tartó nyomozás szerint Bajor a pénzért cserébe frakciója, illetve a képviselő-testületben többségben lévő MSZP–SZDSZ-es koalíció pozitív döntését ígérte.
Berecz Károly, az azóta felszámolás alatt álló Műárt-Press ügyvezetője tett feljelentést az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodánál, és egy „csapdapénzt” tartalmazó táskával megjelent a közvetítő Budapest V. kerületi irodájában, ahol a pénz átszámolása közben a rendőrség elfogta az átvevőt.
Két évvel ezelőtt a Fővárosi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Kovács Pétert, a vagyonkezelő vezérigazgatóját, társát, a gyanú szerinti közvetítő Juhász Károlyt pedig házi őrizetbe vette. A feljelentő vállalkozó akkor Bajor Zoltán SZDSZ-es alpolgármesterre, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselőre, a szocialisták budapesti ügyvezető alelnökére, illetve párttársára, Kolozs András fővárosi képviselőre tett terhelő vallomást, és arról is beszélt, hogy Verók István szocialista polgármester mindenről tudhatott.

*

A nyomozók adatai alapján a Műárt-Press Kft. 2006 márciusában jelentette be vételi szándékát a terézvárosi önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiségre, az ingatlan értékesítésének folyamata 2008 januárjáig húzódott. Ezen időszak alatt Bajor Zoltán közvetítője többször felszólította Berecz Károlyt a 18 millió forint kifizetésére, majd a VI. kerületi képviselő-testület 2008. január 23-i ülése előtt közölte vele: a kért összegnek a tulajdonosi bizottság ülésének megkezdéséig kell megérkeznie, hogy a bizottságban, illetve az azt követő testületi ülésen is az ingatlan bérlő részére történő elidegenítése mellett szavazzanak, különben az ingatlan elárverezése mellett döntenek.
A titkosszolgálati módszerekkel leleplezett vesztegetési ügy történetét a vállalkozó lapunknak korábban részletesen leírta, Bajor meggyanúsítására reagálva leszögezte: óriási kártérítési pert fog indítani, hiszen a balliberális vezetésű önkormányzat azóta szinte földönfutóvá tette.
A Legfőbb Ügyészség 2009 nyarán a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki az eljárás lefolytatására, és az idén március 24-én a két közvetítő személlyel szemben – vezető beosztású hivatalos személy által bűnsegédként elkövetett vesztegetés bűntette miatt – vádat emelt a Fővárosi Bíróság előtt.
Bajor Zoltán a gyanúsításközlés ellen panasszal élt, de vallomást tett, és tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A politikus az MTI-nek kiadott közleményében kijelentette, gyanúsítása ellenére sem mond le sem alpolgármesteri, sem egyéb önkormányzati tisztségeiről. A politikus a nyomozás alól nem kíván kibújni, és meggyőződése, hogy ártatlanságát bizonyítani fogja. Korábban rágalmazási perben első fokon pert nyert a feljelentő Berecz ellen. Bejelentése szerint a következő testületi ülésen felkéri a polgármestert, hivatalból indítson ellene fegyelmi vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.