Zugló „a kis házipénztár”

Nemcsak bizonyos személyek úszták meg a felelősségre vonást a Zuschlag-perben, hanem olyan összegek sem kerültek be a vádiratba, amelyek azt bizonyítják, hogy a szocialista háttérszervezeteknek Zugló lényegében a kis házipénztára volt – mondta a lapunknak adott interjúban Papcsák Ferenc, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. A fővárosi BKV-vizsgálóbizottság volt tagja szerint mindössze három százalékát ismerjük a közlekedési cég gyanús ügyeinek, és a városházán is akadnak még Hagyó Miklós sajtósának elhíresült ügyéhez hasonló párhuzamos foglalkoztatások.

Szilágyi Richárd
2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Csaba is felelős. A tisztségéről lemondó Horváth Csaba kormánybiztos, korábbi főpolgármester-helyettes felelősségét hangsúlyozza a szocialista politikusnak írt nyílt levelében Tarlós István. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője emlékeztet, Horváth számos budapesti kórház felszámolásához, illetve eladásához asszisztált, „kivétel nélkül mindig, minden közgyűlési szavazás esetében együtt és azonosan szavazott Hagyó Miklóssal”, támogatta, hogy Antal Attilát nevezzék ki a BKV élére, és megszavazta a Főgáz részvényeinek eladását, az újabb és újabb hitelfelvételeket. Horváth Csaba múlt héten jelentette be, hogy a BKV-szerződés kormányzati jóváhagyása után visszaadja kormánybiztosi megbízását. (MN)


Kudarcként ítélte meg a BKV-vizsgálóbizottság működését?
– Mindent elvégeztünk, amit csak négy hónap alatt lehetett, talán még annál is többet. Volt egy tisztességes, korrekt jelentéstervezetünk, aminek az elfogadását az MSZP megakadályozta. A további feladatokat az ügyészségnek és a rendőrségnek kell átvennie, szerintem nagyon sok minden ki fog még itt derülni. Személy szerint egyébként már 2007-ben szóvá tettem, hogy se a főváros szakbizottságának, se a közgyűlésnek nincs rálátása a 4-es metró beszerzéseire, a fővárosi Fidesz frakciója pedig 24 alkalommal jelezte a BKV-val kapcsolatos problémákat a fővárosnak, de a balliberális többség minden kezdeményezésünket leszavazta.
– Az MSZP és az SZDSZ most mégis önöket vádolja azzal, hogy rejtegetnivalójuk van a közlekedési cég ügyei miatt.
– Napnál világosabb, hogy a városüzemeltetésért 16 éve az MSZP felel: a háttérembereik, Mesterházy Ernő vagy Hatvani-Szabó János mindig egyeztették a nagybeszerzéseket. Steiner Pál, a fővárosi szocialisták frakcióvezetője pedig személyesen is részt vett ezeken az egyeztetéseken – mint azt korábbi meghallgatásán Demszky Gábor főpolgármester is elismerte. Horváth Csaba, az MSZP volt főpolgármester-helyettese tavaly pedig egy olyan korrupcióellenes csomagot tett le a főváros asztalára, amelynek kidolgozására szakértőként azt a Sziebert Györgyöt kérte fel, aki jelenleg a BKV-ügyek egyik előzetesben lévő gyanúsítottja. Ez egy baráti közösség, ezek az emberek 15-20 éve ismerik egymást, de azok a fiatalok – köztük Hagyó Miklós –, akiket bevettek maguk közé, még náluk is éhesebben vetették rá magukat a fővárosi koncra. Egymás nélkül nem tudták volna működtetni azokat az ügyeket, amiket többek között a BKV-nál megtettek.
– Hogy érti azt, hogy többek között?
– Ne legyenek illúzióink, a többi fővárosi cégnél is hasonló dolgok történtek. A közbeszerzési bizottság tagjaként részt vettem abban a munkában, aminek eredményeképpen eljutottunk a fővárosi útfelújításokhoz kapcsolódó botrányokhoz, és amelyben már büntetőfeljelentést tettünk. A hatóságok azóta is „utaztatják” a feljelentés aktáit, úgy tudjuk, már a hetedik szervnél járnak, jelenleg a X. kerületi VPOP nyomoz az ügyben. Valószínűleg meg kellene gyanúsítani fővárosi vezetőket is, hiszen ez az ügy 500 milliós kárt okozott. Szintén a Fidesz kezdeményezésére indult büntetőeljárás a fővárosi gyógyfürdők egyik közbeszerzése miatt, de a hatóságok által nem kellően értékelt Főkert-ügyet is ide lehet sorolni. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, a BKV-ügyekben egyes szakértők szerint körülbelül a gyanús ügyek mindössze három százalékát ismerjük jelenleg. Ráadásul nem Hagyó Miklós sajtósa volt az egyetlen, akinek párhuzamos foglalkoztatása felveti a hűtlen kezelés gyanúját.
– Kire gondol?
– Bizonyítékaink vannak arra, hogy a fővárosi MSZP prominensének egyik kedvenc munkavállalóját Horváth Évához hasonlóan párhuzamosan foglalkoztatta a főváros és annak egyik cége.
– Hogy állnak a Zuglóban elindított büntetőeljárások?
– A saját választókerületem pontosan leképezi a fővárosi viszonyokat: elindultak a helyi MSZP– SZDSZ által irányított folyamatokat érintő büntetőügyek, ugyanakkor magunkkal kapcsolatban is meg kell fogalmaznom egy halvány önkritikát. 2006 előtt talán nem volt elég hangos se a zuglói fővárosi, se a fővárosi ellenzék. Ezt követően azonban jóval karakteresebben próbáltuk érzékelni, feltárni a regnáló koalíció döntéseit. Ennek hatására kerültek elő fővárosi szinten a BKV-ügyek, Zuglóban pedig a képviselőket érintő keresztfinanszírozási vagy a közbeszerzési tanácsadói szerződések. Miközben az egyik oldalon Zugló az ország tizedik legerősebb vásárlóerejével rendelkező települése, addig a másik oldalon nyugat-balkáni állapotok uralkodnak a közbiztonság vagy a közterületek szintjén.
– Azt is tudják, hogy kik okozzák ezt az ellentmondást?
– A Hagyó-féle bizalmi körhöz tartozó Tóth Csaba, Arató Gergely felesége vagy a Zuschlag-ügyben elítélt Kemecsei Árpád ugyanahhoz az MSZP-s, SZDSZ-es lobbykörhöz kapcsolódik. Kemecsei szerepe azért is izgalmas, mert a szocialista Baráth Etele és Csiha Judit kampányát is olyan közpénzekből finanszírozták, amelyet Zuschlag János érdekköréből szereztek. A most zárult büntetőeljárásban érintett szervezetek egyébként a Danielisz Béla által vezetett városrendészeti bizottságtól is kaptak pénzt, de ezek végül nem szerepeltek a vádiratban, pedig a szocialista háttérszervezeteknek Zugló lényegében a kis házipénztára volt.
– Ezek szerint nemcsak bizonyos személyek úszták meg a felelősségre vonást, mint ahogy Zuschlag volt személyi titkára a napokban állította, hanem konkrét számlák és összegek felett is elsiklott a vizsgálat?
– Így van. A zuglói vagyonkezelő által feleslegesen kifizetett összegekről jelenleg nincs is pontos adatunk, ezért ott is egy nagyon komoly átvilágítást kell végrehajtani.
– Mit vár április 11-től?
– Volt szabolcsi képviselőként azt látom, ebben az országban mindenkinek nagyon fontos az előttünk álló választás. Az emberek önbecsülésében kell keresnünk a választ arra, miért kell egy új miniszterelnök: emlékezhetünk arra, hogy Medgyessy Péter 2002-ben a román miniszterelnökkel koccintott Erdély elszakításának évfordulóján, míg Gyurcsány Ferenc egyrészt a kettős állampolgárság kérdésében a magyarok ellen kampányolt, másrészt ő volt az, aki a legszentebb magyar ünnep 50. évfordulóján lovasrohamot vezérelt a békés tüntetők ellen. Ez három olyan érzelmi ok, amely miatt erkölcsi és egyéb értelemben is elszámoltatásra van szükség. Ehhez pedig mindenképp változás kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.