Megszűnt a mentelmi jog, lecsapott a rendőrség

A tegnap esti órákban őrizetbe vették Hagyó Miklós volt  szocialista országgyűlési képviselőt és két társát, Lelovics Ottót, valamint Horváth Évát. A politikust már az új Országgyűlés megalakulása, a képviselők eskütétele idején előállította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség tehát nem késlekedett, a mentelmi jog megszűnése után azonnal lépett a maffiagyanús BKV-s ügyben.

2010. 05. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával állította elő tegnap a parlamenti mandátumát, azzal mentelmi jogát frissen elvesztő Hagyó Miklóst, az MSZP volt főpolgármester-helyettesét és két társát, Lelovics Ottót és Horváth Évát a rendőrség a BKV-nál zajló nyomozásban. – A késő esti órákig tartó gyanúsítotti kihallgatást követően őrizetbe vették a százmillió forintot is meghaladó bűntettek elkövetésével gyanúsított politikust és két társát – közölte Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.
A BKV-nál a hosszú hónapok óta tartó nyomozásban összességében akár több milliárd forintos károkozást is feltárhat a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a végkielégítések, a tanácsadói és kommunikációs szerződések vizsgálatánál.
Hagyó Miklós az eddigi gyanú szerint utasításokat adott a közlekedési cég egyes vezetőinek szükségtelen szerződések megkötésére, így 90 millió forintos kárt okozhatott.

*

Hagyó Miklós mint a főváros közlekedési ügyekért felelős egykori főpolgármester-helyettese közvetlenül vagy közvetítői útján (Horváth Éván, volt kommunikációs főtanácsadóján, ugyancsak a kommunikáció területén mozgó, korábban az MSZP-nek is dolgozó Lelovics Ottón és ügyvédjén, a Horváth, Dóczi és Lehmann Ügyvédi Iroda alapítóján, Horváth Ivánon keresztül – a szerk.) adta az utasításokat – derült ki a BRFK tájékoztatásából. Eszerint Hagyó nyomására született szerződés a HÉV utastájékoztató rendszeréről, amely szolgáltatás ugyan elindult, de az alapvető elvárásoknak sem felelt meg. – Az el nem végzett munka ellenére a politikus nyomására a közlekedési társaság igazolta a munkát, a kivitelező cég így jogtalanul jutott mintegy 40 millió forinthoz. Gyanúsítható továbbá azzal, hogy utasította a BKV Zrt. vezetőit: kössenek szerződést egy tanácsadó céggel a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány elkészítésére 50 millió forint értékben. Az elkészült tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV Zrt.-nek, mert azt a Főpolgármesteri Hivatal által biztosított költségkeretből, a gyanúsítottnak kellett volna rendeznie – olvasható a rendőrségi közleményben. A nyomozók szerint Lelovics Ottót egy kommunikációs ügynökség úgy foglalkoztatta, hogy előzőleg nyomást gyakorolt a BKV vezetőire. Így az ő bérköltségét – havi kétmillió forintot – a közlekedési cég fizette. Lelovics ezenkívül utasításokat adott a cég „vagyonkötelezettséggel rendelkezői részére, szintén szükségtelen szerződések megkötésére. A tegnapi kihallgatás alapján Horváth Éva szintén megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy kihasználva a Főpolgármesteri Hivatalban betöltött beosztását rábírta a BKV Zrt. vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések kötésére. Így például egy kft.-vel szerződtek a BKV-kismamabérlet című promóciós film elkészítésére, majd soron kívül kifizették a tízmillió forintos számlát anélkül, hogy a film megszületett volna. Horváth Éva közreműködött továbbá egy Mikulás- napi rendezvény szerződésének létrejöttében 11 millió forint értékben. Az önkormányzati cég ezt teljesítésigazolás nélkül fizette ki.
Hagyó Miklóson kívül a tegnap előállítottakat a nyomozás korábbi szakaszában más bűncselekmények elkövetésével már meggyanúsították. Horváth Évát többek között 23 millió forintos károkozással, mert a főpolgármester-helyettes melletti munkájával párhuzamosan a BKV is alkalmazta, de munkát nem végzett. Ugyanígy járt Lelovics Ottó, majd Horváth Iván is, akit a 16 millió forintos fénymásoló-felmérés ügyében gyanúsítottak meg.
Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a fővárosi közszolgáltató cégek több vezetőjének a vallomása után nem meglepő, hogy gyanúsítottként hallgatták ki Hagyó Miklóst. – A nyomozások a Fidesz tavalyi ügyészségi bejelentései nyomán indultak, az ügy pedig ma már nemcsak Hagyó, hanem a budapesti MSZP ügye – közölte.
A történtekre érdemben nem reagált Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje az előállításról viszont mint „politikai időzítésről” beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.