Napokon belül eldől Hagyó sorsa

A Fővárosi Bíróság várhatóan még e héten dönt Hagyó Miklós és társai előzetes letartóztatásáról és házi őrizetéről – értesült lapunk. Az MSZP volt főpolgármester-helyettesének ügyvédje szerint az őrizetbe vétel óta nem volt kihallgatás. Sokan arra számítanak, hogy a BKV-ügyben az elmúlt évek politikai vezetőinek legfelsőbb szintjéig is eljut a nyomozás.

2010. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deloitte: nincs vélemény. A BKV igazgatósága jóváhagyta a cég 2009. évi beszámolóját annak ellenére, hogy korábban a vállalat könyvvizsgálója, a Deloitte Kft. úgy nyilatkozott, záradékkal látja el a beszámolót, amely szerint nem tud véleményt mondani a társaság múlt évi beszámolójáról – derül ki a BKV tegnapi közleményéből. A könyvvizsgáló a 17,3 millió forintos megbízási díjon felül ugyanis 15,2 millió forintos többletkövetelést is benyújtott a rendőrségi vizsgálatok miatti, vélt többletmunkáikra hivatkozva. Ezt a BKV igazgatósága elutasította, a könyvvizsgáló indokrendszerét pedig – arra vonatkozóan, miért nem tud véleményt mondani – nem fogadta el. A társaság szerint a BKV menedzsmentje jóváhagyta a 2009. évi dokumentumot.


Nincs kitűzött tárgyalási időpont a hétfőn első fokon előzetes letartóztatásba helyezett Hagyó Miklós és társai, a házi őrizetbe vett Horváth Éva és Lelovics Ottó ügyében, döntés napokon belül várható – tájékoztatták lapunkat a Fővárosi Bíróság (FB) sajtóügyeletén. A rendőrségi előterjesztés, majd az ügyészségi kezdeményezés alapján a Budai Központi Kerületi Bíróságon született végzések ellen a védők mindhárom esetben, az ügyészek két esetben is fellebbeztek, a jogerős döntéshez már nem kell tárgyalást tartani, azt az eljárási jogszabályok szerint a benyújtott iratok alapján hozzák meg.
Ismeretes, Hagyó Miklóst, a szocialisták volt főpolgármester-helyettesét abban a pillanatban előállították, amint május 14-én, az Országgyűlés megalakulásával megszűnt 2006-ban szerzett parlamenti mandátuma. „A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanújával őrizetbe vett politikus esetében nemcsak szökés vagy elrejtőzés veszélye áll fenn, de feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén befolyásolhatja, megfélemlítheti a tanúkat, tárgyi bizonyítékokat, okiratokat semmisíthet, hamisíthat meg” – olvasható az előzetes letartóztatásáról hozott, nem jogerős végzésben. – Nincs tudomásom arról, hogy a múlt pénteki vallomás óta védencemet kihallgatták volna – jelentette ki Kádár András, a Hagyót védő jogászcsapat vezető ügyvédje. A Blikk szerint hiába szállították át hétfőn a Gyorskocsi utcai fogdából a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetbe, a hűvös májusi időben a volt főpolgármester-helyettes továbbra is fázik, bár komfortosabb cellát kapott, amelyben illemhely is van. Információjuk szerint Hagyónak cigarettát is küldtek be, holott nem dohányzik. „Az egykori főpolgármester-helyettes talán barátokat próbál szerezni magának” – írta bulvárlap. Közismert, a cigaretta a börtönben gyakran fizetőeszközként is szolgál.
Amint arról korábban beszámoltunk, Hagyó Miklós az eddigi gyanú szerint utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek szükségtelen szerződések megkötésére, így öszszesen 90 milliós kárt okozhatott. A BRFK szerint az ő nyomására született szerződés a HÉV utastájékoztató rendszeréről, amely szolgáltatás elindult, de az alapvető elvárásoknak sem felelt meg. Az el nem végzett munka ellenére a politikus nyomására a közlekedési társaság igazolta a munkát, a kivitelező cég így jogtalanul jutott mintegy 40 millió forinthoz. A nyomozók szerint a másik esetben arra utasította a BKV vezetőit: kössenek 50 millió forintos szerződést egy tanácsadó céggel a 4-es metróról szóló tanulmány elkészítésére, pedig azt a Főpolgármesteri Hivatal költségkeretéből, éppen a gyanúsítottnak kellett volna rendeznie. A tízmilliók sorsával kapcsolatban a fővárosi Fidesz válaszokat vár a főpolgármestertől és Budapest főjegyzőjétől is. A nyomozók adatai szerint mindebben Hagyó közvetítője volt Horváth Éva és Lelovics Ottó, továbbá a Horváth, Dóczi és Lehmann Ügyvédi Iroda alapítója. Utóbbi jogászt, Horváth Ivánt az elmúlt hetekben már meggyanúsították a BKV 16 milliós fénymásoló-felmérési ügye miatt.
Lelovics Ottót felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, a BKV-nak okozott, 20 milliót meghaladó vagyoni hátrány okozásával is meggyanúsították. Az újabb gyanú szerint egyik állásának havi kétmilliós bérköltségét a közlekedési céggel fizettette ki. Horváth Éva terhére összességében 21 milliós károkozást rónak; előzőleg bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel is meggyanúsították, mert munkavégzés nélkül vett fel a BKV-tól több mint 24 millió forintot.
Emlékezetes, a Hagyó-féle „nokiás dobozokról” lapunknak nyilatkozó korábbi megbízott vezérigazgató, Balogh Zsolt ügyvédje, Bárándy György szerint a legmagasabb pozíciókig is érhet a bűncselekmény-sorozat. Ezt erősítette meg a BKV korábbi vezetője, Antal Attila, aki Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármesterre is terhelő vallomást tett, valamint egyik helyettese, Regőczi Miklós, aki nyomatékosította: az MSZP és az SZDSZ kifizetőhelyként kezelte a BKV-t. A fenti vezetők szintén gyanúsítottak a büntetőeljárásban.

Horváthot cáfolják. Az Európai Bizottság cáfolta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület megkeresésére, hogy Londont 90 milliárd forintnak megfelelő bírsággal sújtották – közölte a szervezet. Horváth Csaba (MSZP) korábban azt állította, Londont a légszennyezettsége miatt megbüntették, így 20-25 milliárdos bírságot szabhatnak ki Budapestre is. Horváth ezt is érvként sorolta fel az ingyenes budapesti tömegközlekedés mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.