Újabb megvesztegetett MSZP-s?

Újbuda egyik értékes önkormányzati üzlethelyiségével való „gazdálkodás” során egy   OTP-s borítékban 2,2 millió forintot vett át egy videofelvétel szerint Wieszt János, az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője, vagyongazdálkodási bizottságának elnöke.

2010. 05. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi képviselő-testület tegnapi ülésén kipattant legújabb szocialista botrány ügyében a Fidesz a hét elején tett feljelentést a kerületi rendőrkapitányságon. A BRFK sajtóügyeletese lapunknak elmondta: vesztegetés megalapozott gyanújával, egyelőre ismeretlen tettes ellen indították meg a nyomozást, jelenleg a helyi polgármesteri hivatalban zajlik az adatgyűjtés, a büntetőeljáráshoz szükséges dokumentumok átadására kérték a Molnár Gyula (MSZP) polgármester vezette önkormányzatot. Egy vállalkozó az érintett ingatlannal kapcsolatban megnevezett 22 millió forintnak a tíz százalékát adta oda a politikusnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egyik irodájában, ahol Wieszt korábban főtitkárként működött – derült ki a felvételből, amelyet Junghausz Rajmund (Fidesz) újbudai önkormányzati képviselő a polgármesteri hivatalban mutatott be a sajtó képviselőinek.

*


Előzőleg ugyanis a kerületi képviselő-testület ülésén éppen egy Wieszthez intézett interpelláció keretében kívánt felszólalni, azonban – miután kiderült, milyen bejelentésre készül a Fidesz, Molnár Gyula minden áron, törvénysértéssel is megakadályozta, hogy elhangozhassanak a kerületi ellenzék kérdései az ügyben. Amikor Junghausz került sorra mint interpelláló, a teremben addig csendesen üldögélő Wieszt János felpattant, és kiviharzott a teremből. A polgármester közölte: mivel a kérdezett szervezeti és működési szabályzatuk szerint nem tartózkodott a teremben, a kérdéseket csak a következő ülésen lehet feltenni. Felszólítására Filipsz Andrea jegyző fel is olvasta a vonatkozó paragrafusok számát, csakhogy azokban az áll, hogy az ilyen eljárás akkor lehetséges, ha a kérdező nincs jelen. A kerület szocialista vezetője, aki a napokban a Települési Önkormányzatok Szövetsége elnökeként még követeléseket fogalmazott az új kormány felé, az újságírók kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni. Pedig akkor már ismerhette a párttársáról készített, valószínűleg rejtett kamerás felvételt. – Akkor, ha jól emlékszem, ugye abban maradtunk, hogy a bruttónak a tíz százaléka. Úgyhogy az tizennyolc, három volt, az 21 960. Az kétmillió-százhatvanezer, ha felkerekítem, 2,2 – mondta a vállalkozó, akinek nevét titokban tartja a Fidesz, hangját is eltorzították az alig két évvel ezelőtt készített videón. Jól látható, amint az MSZP-s politikus az OTP-s boríték tetejére rakott, az asztalra egy pohár helyére csúsztatott pénzköteget az asztal másik végére tolja. A politikus, aki ekkor láthatóan elégedett volt, csak bólogatott, amikor a pénzt átadó ember megjegyezte: „Innentől remélem majd tudjuk picit húzni az ügyet.”
Az Index úgy tudja, az üzlethelyiség a Bartók Béla úton található.
Kupper András, a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetője nemcsak a fenti esetet tartja példátlannak, de elképesztőnek nevezte, hogy Molnár Gyula az alkotmányt és az önkormányzati törvényt is megsértve megfosztott egy képviselőt felszólalási jogától. – Ilyen csak a diktatúrákban van – húzta alá.
Wieszt János végül a testületi ülés egyik szünetében állt ki az utcára az újságírók elé, ahol elismerte: hiteles a felvétel, azon ő maga szerepel, de nem emlékszik, hogy a videó 2,5 vagy 12,5 éve készült-e. Mivel a férfi a videón nagyon hasonlít mostani „fazonjára” ez utóbbi magyarázat nem valószínű. – Nagyon sok pénzzel dolgoztam, ennél sokkal többet is átvettem már, például házam építésekor. Kell egy kis idő, hogy elgondolkodjam azon, mi is történt akkoriban. Nem mondok le pozícióimról, és állok a vizsgálat elé – fűzte hozzá az MSZP-s politikus, aki pozícióhalmozó: kerületi vezető tisztségei mellett tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, sőt közvetlenül a távozó Bajnai-kormány által meghirdetett márciusi kinevezési moratórium előtt Szekeres Imre honvédelmi miniszter a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. gazdasági igazgatójává nevezte ki. Úgy tudjuk, hogy Wieszt János havonta milliós jövedelemre tesz szert.
– Elítélendő, ha valakit korrupción kapnak, de a konkrét esetről még nem hallottam – válaszolt kérdésünkre Molnár Zsolt, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke. Lendvai Ildikó, az MSZP lemondott elnöke kijelentette: ha igaz a vád, az MSZP nem védi a bűncselekmény elkövetőjét, de bűnpártolás vétkébe esett az is, aki titkolta a felvételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.