Karintia zálogház

A kilencvenes évektől rendszeresen lehetett hallani a jobboldaltól rettegő baloldali német politikusoktól, hogy borzalmas veszélyt jelentene a köztársaság stabilitására, ha a hazai radikálisoknak egy Jörg Haider-i kaliberű vezetőjük lenne. Azóta Haider mítosza erősen megkopott, amiért éppen ő tette a legtöbbet.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadhatatlan kommunikációs zsenialitása mellett az osztrák közélet fenegyerekét az alpesi országot évtizedek óta irányító nagykoalícióval szembeni ellenérzések, a korrupció melegágyának számító proporcionális szisztéma elvetése, valamint a kibeszéletlen nemzeti ügyek emelték magasra. Hiszen a politika fő csapása nem vett tudomást például az olyan kérdésekről, hogy létezik-e egyáltalán osztrák nemzet, vagy – amint a szabadságpárt elnöke 1988-ban fogalmazott – az pusztán „ideológiai torzszülött”.
Haider mítosza az 1999-es nemzetgyűlési választásokat követően kezdett hanyatlani. Hiszen a nemzetközi tiltakozás következtében nem kaphatott szerepet az újonnan megalakuló Osztrák Néppárt–Osztrák Szabadságpárt (ÖVP–FPÖ) kormányában, így kénytelen volt lemondani a pártelnökségről, illetve megmaradni az ambícióihoz képest túl kicsi játéktérnek számító Karintia tartományfőnökének. Hiába próbálta továbbra is irányítani a szálakat a háttérből, formális hatalom nélkül képtelen volt megakadályozni, hogy politikai nevelt gyermekeinek útja elváljon az elképzeléseitől. Ráadásul mivel nem volt közvetlen beleszólása a posztok és megbízások elosztásába, személyes befolyása is jelentősen összezsugorodott. Ami a nagy lábon élő politikus „árfolyamának” leértékelődését vonta maga után. Nem utolsósorban ezért szította az elégedetlenséget a pártvezetéssel szemben, és ezért buktatta is meg 2002 szeptemberében a hírhedt knittelfeldi puccsal. Az FPÖ-vezetés lemondását követően kiírt nemzetgyűlési választásokon a szabadságpárt elveszítette támogatóinak majd kétharmadát. S csak az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) taktikai hibáinak volt köszönhető, hogy végül ismét kormányzati tényező lehetett a meggyengült szabadságpárt.
Az utóbbi hetekben napvilágra került nyomozati dokumentumok szerint ekkortól kezdte el Haider a korrupciós pénzszivattyúk csúcsra járatását. Főként, mert közeledtek a tartományi választások a hatalmi bázisának számító Karintiában. S az FPÖ 2002 óta sorozatban vesztette el a helyi és tartományi megmérettetéseket. Ezért drága kampányajándékok mellett látványos nagyberuházásokkal vagy éppen sportegyesületek támogatásával vásárolta meg a választók szimpátiáját. Az Austria Kärnten focicsapat – amelynek vezetését megtöltötte bizalmasaival – éppen úgy számíthatott rá, mint egy ljubljanai kosárlabda-egyesület.
Kétszer is felkereste 2002-ben az akkor már a nemzetközi politika páriájává vált iraki diktátort. Szaddám Huszeinnek mintegy ötmillió eurót ért a klagenfurti politikus ama ígérete, hogy mindent elkövet a fenyegető amerikai invázió megakadályozásáért.
Haider a nyolcvanas évek óta üzleti kapcsolatban állt több olyan személlyel, aki az Irakba irányuló illegális fegyvereladásokból szedte meg magát. Egyikük, Abdul Moneim Dzsebara 2003-ban tízesztendős tartózkodási engedélyt kapott a karintiai Sankt Veit an der Glanban annak ellenére, hogy a tartományi biztonsági szervek ennek megtagadását javasolták a múltja miatt. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Karintiában stabil tarifája volt az osztrák állampolgárság megszerzésének, Haider helyettese, Uwe Scheuch egymillió eurót kért egy kétes hírű orosz üzletembertől annak honosításáért. Szintén a nyolcvanas évekre nyúlt vissza az akkor a nemzetközi politikai életből kiközösített Moammer Kadhafi fiaival fenntartott szoros üzleti kapcsolat. Az államügyészség feltételezése szerint a fivérek Haidernak az üzleti ügyeikben – többek között bécsi ingatlanok vásárlásában – nyújtott segítségét hálálták meg a Liechtensteinben megtalált 45 millió euróval.
A Karintia jövedelmei felett szinte fejedelemként rendelkező Haider sajátjaként kezelte a tartományi bankot is. Különös szimbiózisuk az akkor szinte korlátlannak tűnő pénzbőségben mindkét félnek előnyösnek tűnt. A Hypo Alpe–Adria Bank AG agreszszív balkáni terjeszkedését segítette a tartományfőnök azzal, hogy a 2010. augusztus 10. óta előzetes letartóztatásban lévő Wolfgang Kulterer bankelnök rendelkezésére bocsátotta horvátországi és szlovéniai politikai kapcsolatait. Nem véletlenül nevezte a bankot az annak viselt dolgaival foglalkozó egyik zágrábi újságíró Horvátország egyik legnagyobb bűnszervezetének, amely igen befolyásos támogatókkal rendelkezik a politikai élet legmagasabb szintjein is.
De Haider mentette meg Kulterert akkor is, amikor a 2004-es mérleg meghamisítása miatt eljárást kezdeményezett ellene a pénzügyi felügyelet. Ugyanis elmozdítását elkerülendő a bankár lemondott az elnökségről, és a felügyelőbizottság vezetését vette át. Erre a lépésre azonban a banki alapító okirat szerint csak háromévnyi várakozás után lett volna lehetőség. Ám ezt a passzust 2006. augusztus 18-án eltörölték a bankot felügyelő karintiai tartományi holding Haider-hű Szövetség Ausztria Jövőjéért- (BZÖ) és ÖVP-képviselői.
Ellentételezésként Haider számíthatott a bank korlátlan támogatására. Minden józan üzleti érvvel szemben a Hypo Bank 2004-ben hitelt adott a tartományfőnök pártjának, amelynek fedezete a 2014-ig terjedő állami támogatás volt. Addig azonban még legalább két választásra kerül sor, így képtelenség volt megjósolni, valójában mennyit ér ez a garancia. Haider ezzel egy időben a tartomány jövedelmeit is zálogba adta, s ebből a pénzből meg tudta vásárolni koalíciós partneréül a helyi néppárt, valamint az őfelsége ellenzéke szerepét alakító szocialisták támogatását is. (Nem véletlen, hogy a 2004-es tartományi választásokat követően felállított új klagenfurti kormányba már a helyi SPÖ is belépett.)
A Haider–Kulterer-tandem egyik utolsó nagy dobása volt, hogy 2007-ben, nem sokkal a pénzügyi válság kirobbanása előtt eladta a Hypo Bankot a Bajor Tartományi Banknak. A karintiai vagyonkezelő 800 millió eurós részesedéséből még tudták fizetni a 2008-ban esedékes tartományi hiteltörlesztéseket, és feltölthették a tavalyelőtt ősszel esedékes nemzetgyűlési választások előtt Haider 2005-ben alapított pártjának, a BZÖ-nek a kampánykasszáját.
Haider sikerének egyik oka volt, hogy hosszú ideig hitelesen alakította a kisemberek érdekeit védő és a hatalmasokat megtáncoltató karintiai Robin Hoodot. Mára azonban ez a kép megkopott, a 2008. október 11-én autóbalesetben elhunyt politikus kultusza megfakult. Ugyanakkor éppen az ő példája miatt kérdezik az osztrák igazságszolgáltatás bírálói, hogy az aktív politikusokkal szemben olyannyira kesztyűs kézzel bánó államügyészség miért az ő esetében meri megmutatni oroszlánkörmeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.