Orbán Viktor: A tét a változás végigvitele

Ha most a kételkedés és a magárahagyatottság helyett összekapaszkodunk, akkor nem túl rövid, de belátható időn belül erős és sikeres országgá válhat Magyarország – mondta Orbán Viktor a Fidesz önkormányzati választási kampánynyitójának budapesti nagygyűlésén.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Himnusz hangjaival kezdődött a rendezvény, amelyen a miniszterelnök egyetlen dologról, az önkormányzati választás tétjéről beszélt. – Egy éve még mindenhol reményvesztett, csüggedt magyarokkal találkoztam, de ma egy olyan ország vesz körül bennünket, ahol az emberek szemében a józan derűlátás elszántságát látom – mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint október 3-án újra fontos sikert érhetnek el, de arra is figyelmeztetett, hogy senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket a múlt sikereiből vagy a jelen felméréseiből. Mint mondta, az áprilisi siker titka – a kemény munkán és az iránymutatáson kívül – az volt, hogy meg tudták fogalmazni, milyen mélyreható változások múlhatnak a részvételen és a szavazáson. – Most is ez lesz a döntő – tette hozzá. Az elmúlt száz napban – érvelt – Magyarország visszaszerezte a reményt, és lerakták azt a szilárd alapot, amelyen talpra kell majd állnia az országnak. Szavai szerint azonban most jön a neheze, amely példátlan erőfeszítést igényel. – Ez egyedül vagy kis csoportokban nem sikerülhet, ehhez ugyanúgy össze kell kapaszkodnunk, ahogy áprilisban tettük – szögezte le Orbán Viktor, aki szerint az igazi tét az, hogy „véghez visszük a változást, vagy elakadunk”.
Úgy vélte, hogy az országot a cinizmus, az irigység, az önzés és a tunyaság döntötte le a lábáról. Ha most a kételkedés és a magárahagyatottság helyett összekapaszkodunk, akkor nem túl rövid, de belátható időn belül erős és sikeres országgá válhat Magyarország. A kormányfő szerint ebből a munkából mindenkinek, így neki is ki kell vennie a részét. – Szeretnék megnyugtatni mindenkit: tudom, hogy mi a dolgom! – jegyezte meg, hozzátéve: „lassan az az érzése alakul ki az embernek, hogy Magyarországon csak egyetlen országos párt van, akire rá lehet bíznia magát”.
Emlékeztetett, hogy az elmúlt tizenkét hónap sok erőt felemésztett a párton belül, de azzal biztatta a jelölteket, hogy a kemény munka nem mindig visz, van amikor inkább hoz és gyarapít. Azoknak, akik elfáradtak, azt javasolta, hogy gondoljanak a jövőre, az elkövetkező nemzedékre, „nekik akarjuk felépíteni ezt az országot, hiszen csak így lehet jobb életük, mint ami nekünk jutott”. Szerinte most azt sem feledhetik a kormánypártok jelöltjei, hogy az elkövetkező három kemény héten akár évtizedek múlhatnak. – Az országnak ma ránk, a Fideszre és a KDNP-re van szüksége – zárta beszédét Orbán Viktor.
A kampányrendezvényen felszólalt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje is. Kósa – aki egyben a kormánypárt kampányának irányítója – arról beszélt, hogy azért voltak kénytelenek szűk körű összejövetelt szervezni, mivel a Fidesz– KDNP 1141 polgármester- és 6287 képviselőjelöltje sehová sem fért volna be. Könnyű az MSZP-nek – ironizált Kósa –, mert csak 195 polgármesterjelölttel küzdenek, még a Jobbik is megelőzi őket a maga 219 indulójával.
A fideszes politikus megítélése szerint a tegnapi rendezvénnyel a kampány éles menete kezdődött el, de az élet nem állhat meg, hiszen ahogy fogalmazott, a kormánypártoknak elsősorban dolgozniuk kell.
– Magyarország nem létezik Budapest nélkül, és Budapest sem létezik Magyarország nélkül – mondta beszédében Tarlós István, aki egyértelműnek nevezte az elmúlt másfél-két évtized szociálliberális városvezetésének felelősségét. A korrupció, az eladósodottság, az iskola- és kórházbezárások mellett Budapest legnagyobb hibájának a rendszerelvű gondolkodás teljes hiányát nevezte. Ígéretet tett a teljes irányváltásra, többek között a hajléktalanság, az iskolai erőszak, a tömegközlekedés és a cigánykérdés problémáinak megoldására. – Budapestnek nem világvárossá, hanem a régió vezető városává kell válnia – hangsúlyozta. Tarlós István azt ígérte: ők meg fogják javítani azt a különleges adottságú motort, aminek Budapest a neve.
Az MSZP szerint Kósa Lajos üldözési mániájának legújabb jele, hogy végtelen hazudozásai közepette elhiszi már a saját tódítását is, miszerint az MSZP bankárkormányt működtetett. Az ellenzéki párt közleményben reagált a fideszes politikus kampánynyitón elmondott szavaira, közölték: a Fidesz–KDNP-kormány „ámokfutó száz napjával szemben” az MSZP támogatta kormányok stabil költségvetést és stabil forintot hagytak maguk után. Kovács László, az MSZP alelnöke szerint az elmúlt száz nap a „narancsuralom” kiépítéséről, vagyis a Fidesz, valamint Orbán Viktor miniszterelnök korlátlan és ellenőrizetlen egyeduralmának megteremtéséről szólt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.