A mágnások megijedtek

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tragikus hétfő óta zabszem sem fér a Mal Zrt. milliárdos vezéreinek ülepébe, valószínűleg nem véletlenül. A vörösiszapot tároló nagyvállalat két prominens vezetője, Tolnay Lajos igazgatósági elnök és Bakonyi Zoltán cégvezető nemigen mer kiállni a nyilvánosság elé, mindketten félnek a népharagtól. Jó okkal. Tenyérbe mászó javaslatuk, hogy csak le kell slagozni erős vízzel az iszapos testrészt, illetve morbid alkuötletük, miszerint a temetési költségeket állja a cég, csak fokozza a felháborodást. Mágnásokról lévén szó (Tolnay 23 milliárd forintjával a 21. leggazdagabb magyar, Bakonyi „csak” a 28., ő 16,5 milliárd gazdája) az ember azonnal a rendszerváltozás körüli esztendők ügyes(kedő) figurái között kezd el keresgélni, és jó nyomon jár.
Az Origo részletesen is ismerteti a jókor jó helyen megforduló leleményes páros munkásságát, amely furcsa, de nem egyedülálló hasonlóságot mutat a már jól ismert Gyurcsány-féle mesés meggazdagodási tevékenységgel. Tolnay Lajos pazar életig vezető szakmai pályájának érdekesebb pontjai például tanulságosak. Emberünket a Lenin Kohászati Művek vezérigazgatói székében éri 1989 első napja, itt valószínűleg jól érzi magát, még közéleti funkciót is vállal, elfogadja a felkérést a Magyar Gazdasági Kamara elnökének. 1992-ben beáll bankárnak, aztán ráébred, ennél is jobb, ha elmegy alumíniumipart privatizálni (1995), ott van most a jó világ. Azóta alumíniumban utazik, meg persze pénzben. Bár jók az elvtársi kapcsolatai, mozgalmi munkát nem végez. Úgy fest, a nagy szürke pénzembert elvitte a még nagyobb vörösiszap…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.