Barátom, Rezgő

2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az apró termetű, borzas kiskutya, aki most itt ül a lábam mellett a szőnyegen, s érdeklődve figyeli, amint a számítógép klaviatúráján babrálok, biztosan nem tud arról, hogy néhány napja ő is történelmi szereplővé lett. Egy tragédia majdnem áldozatává. Rezgő (tőlem kapta a nevét, merthogy minden ízében reszketett, amikor hozzám került) kolontári illetőségű keverék kan kutyus, talán hároméves lehet. A Noé Állatotthonból vettem magamhoz a gátszakadás utáni napokban. Előző életéről semmit nem tudok, egy félig összedőlt parasztház szobájának ágyán vacogott, amikor rátaláltak. Gazdáját, egy idős asszonyt sokkos állapotban mentették ki a romok közül. Rezgő eredetileg fehér volt, most vörös, mint az iszap. Olyan, mint az egész ottani táj.
Az én kis menekültem gyorsan belakta a házat. Amint megérkeztünk, pillanat alatt abbahagyta a remegést, tett egy nagy kört a kertben, szemügyre vette a két öreg házőrzőmet (Júlia és Hannibál meghökkenve szagolgatta az ismeretlen kollégát, miközben az felfalta a vacsorájukat), hivatalból rámordult a macskára, majd farkát csóválva a lábamhoz törleszkedett. Csak a samponos fürdetésnél riadt meg egy keveset; percekig ömlött szőréből a ráragadt vörös iszap. Első éjszakára beengedtem a házba, egy kiszolgált rongyszőnyeget tettem alá, gyorsan elaludt. Sokáig, nagyon sokáig néztem. Egy kis túlélő álmára vigyáztam. Mit tagadjam, megnedvesedett a szemem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.