Két férfi, egy eset a ringben

A következő két napban két korábbi magyar profi világbajnok ökölvívó, Erdei Zsolt és Balzsay Károly is ringbe lép egy-egy felhozó mérkőzésen, hogy megpróbálja a karrierjét a legjobb mederbe (vissza)terelni. Ám különböző utat választottak, előbbi Amerikát készül meghódítani kezdetnek holnap Atlantic Cityben, utóbbi marad Hamburgban, a gyengélkedő Universum mai edzőtermi gáláján.

Deák Zsigmond
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha úgy éreznénk, hogy mostanában a csapból is Erdei Zsolt folyik, annak az lehet az oka, hogy egyrészt végre profi és tevékeny menedzsment foglalkozik az ügyeivel, másrészt tényleg média- és közönségvonzó a történet, ahogy átkelt az óceánon, hogy ott is megcsinálja a szerencséjét. Hiszen Európában már megcsinálta, 31 hivatásos mérkőzésén maradt veretlen, bő öt évig őrizte a WBO szervezet félnehézsúlyú világbajnoki címét, egy esztendeje megszerezte a WBC cirkálósúlyú vb-övét is. Azóta nem lépett ringbe, ám hosszú hezitálást, majd egy amerikai promóteri szerződés aláírását követően, 36 évesen belevágott a tengerentúli kalandba.
Amelynek elején kiderült, Madárnak érdemes volt a világhírű Lou DiBellával „összebútoroznia”, hiszen az amerikai piacon több publicitást kapott az utóbbi napokban, mint eddig összesen. Interjú a New York Timesban, nyilvános edzések, sajtótájékoztatók, divatfotózás, a helyi magyar diaszpóra és a főkonzul „meghódítása” – címszavakban ez az eddigi amerikai mérleg. No meg 2 győzelem (1 K. O.), hiszen profi pályafutása hajnalán, 2001 augusztusában és 2002 júniusában már kesztyűt húzott Las Vegasban, illetve Atlantic Cityben, ám aztán német klubja a biztosabb, s szürkébb menedzselési utat választotta (nem csak neki). Ennek hatására Erdei hamburgi karrierje kurtán-furcsán ért véget, az Universum mögül pedig kihátrált a televízió, így jelenleg komoly válságát éli. Madár nem, erről magyar idő szerint vasárnap hajnalban, a Boardwalk Hall ringjében – ahol a gála fő meccsét Sergio Martinez és Paul Williams vívja a WBC középsúlyú vb-címéért – adhat tanúbizonyságot Samson Onyango ellen. A 20-6-os mérlegű kenyai felhozó jellegű rivális, soha senki nem mondott mást róla, így az ő szapulása (közvetve Erdeié) szakmai és emberi szempontból is szegénységi bizonyítványt ér. Ám itthon ilyen is előfordul, kár foglalkozni vele… Madár nem is teszi: „Jól telt az utazásom Atlantic Citybe, aztán bejártuk a saját és a környező szállodákat, megnéztük a játéktermet, de nem ültem le játszani. Sokkal inkább hiszek a valós teljesítményben vagy magamban, mint a szerencsében.”
Jól is teszi. Ökölvívónkat idősebb Balzsay Károly edzette itthon, majd kísérte el a tengerentúlra, így érthetően röpül a boldogságtól, de ezt már fia árulta el róla. Ifjabb Balzsaynak ma van jelenése az Universum hamburgi edzőtermi gáláján, ő ugyanis nem hagyta el a klubot, érdeklődésünkre elmondta, miért: „A nyáron hároméves szerződést írtunk alá, s eddig betartották azt, amiben megállapodtunk. Ettől még érzékelem a bizonytalan helyzetet, de remélem, jövőre már újra jönnek a címmérkőzések.” Jöhetnek is, hiszen a WBO 22-2-es mérlegű korábbi nagyközépsúlyú világbajnokát már most kapcsolatba hozták egy Eb-derbivel, s a ve-retlen ukrán Sztanyiszlav Kasztanovval, de honfitársunk cáfolta a hírt, pontosabban semmi biztosat nem tudott mondani, csak a reményét, hogy március előtt nem kerül sor a derbire. Balzsay ma a 6-8-as mérlegű szerb Misa Nikoliccsal melegíthet a komolyabb kihívásokra.
Amelyek reményeink szerint újra megadatnak neki, csakúgy, mint egy óceánnal odébb Erdeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.