Megvan az alapcsapat

Novák Attila
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fölényes győzelmet aratott szerda este a magyar labdarúgó-válogatott Litvánia ellen, amit a 2-0-s végeredmény messze nem tükröz, Egervári Sándor együttese nyomasztó fölényben játszotta végig a kilencven percet. Egyedül a helyzetkihasználással akadtak gondok, de ha választani kell a között, hogy a válogatott magabiztosan futballozva harminc lehetőségből, vagy kínlódva, két szerencsés gólnak köszönhetően nyerjen 2-0-ra, akkor vitán felül áll, hogy az előbbire voksolnánk. A szövetségi kapitány összesen hat futballistát cserélt le, de a menet közben beálltakkal ugyanolyan olajozottan működött a gépezet. Éppen ezért nem fogadhatjuk el teljes mértékben a vendégek szakvezetőjének, Raimondas Zutautasnak a magyarázkodását, aki arra kente fiai gyenge teljesítményét, hogy a keretéből ezúttal többen is hiányoztak. Ezért inkább arra hajlunk, hogy a magyar válogatott fogott ki nagyszerű estét.
Ezzel Egervári Sándor is egyetértett, s amikor azt kérdeztük tőle, együttese jelenleg előrébb tart-e, mint ahogy azt megválasztásakor remélte, szerény, de határozott igennel felelt. – „Várakozáson felül kilenc pontot szereztünk a négy őszi Eb-selejtezőmérkőzésen, Litvánia ellen pedig olyan kreatív futballal rukkoltunk ki, ami engem is megörvendeztetett. Összességében úgy érzem, mindenképpen léptünk előre, megtaláltuk azokat a játékosokat, akikkel tovább fejlődhetünk és szép eredményeket érhetünk el” – tette hozzá a kapitány.
Az alapcsapat gyakorlatilag megvan. Egervári Sándor szerda este azt is megtehette, hogy kísérletezzen. Így például a második félidőben Szalai és Priskin személyében két centerrel állt fel a csapat, balhátvédként bemutatkozott Kádár Tamás és hosszú idő után Hajnal Tamás is játéklehetőséget kapott. A Dortmund középpályása az elmúlt két hónapban sérülésekkel bajlódott, klubjában messze került a kezdőtizenegytől, s szeptember elején a válogatottban még ő is a sértett emberek közé tartozott. Huszti Szabolccsal ellentétben szerencséjére azonban megfontoltan mérlegelt, s szerda este aligha gondolhatta úgy, hogy ebbe a válogatottba kínos csereként beállni. Éppen az ő példája alapján Egervárit és stábját nem érheti az a vád, miszerint nem elég profi, nincs tekintettel a játékosok érdekeire; a kapitány sokkal inkább szép gesztusként adott lehetőséget Hajnalnak.
Vele nagyjából azonos szinten jegyzett ellenféllel szemben (43. és 46. hely a FIFA-nál) a magyar válogatott rég játszott ilyen fölényesen. A világbajnoki ezüstérmes, az Eb-selejtező E csoportját vezető Hollandia természetesen más nívót képvisel. A Litvánia feletti győzelem így nem lehet pontos értékmérő a hollandok elleni márciusi meccsekre nézve, ám azt a célt kitűnően szolgálta, hogy jó érzéssel zárhatjuk a 2010-es évet, amelynek során a nemzeti gárda tizenegy pozícióval feljebb lépett a FIFA-rangsorban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.