Milliók Gyurcsány emberének

Több tíz millió forintot kapott két Gyurcsány Ferenchez közel álló személy cége az elmúlt években azért, mert tanácsokat adtak a PPP-programokhoz. E szerződéseket már vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Dékány Lóránt
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 60 millió forint vándorolt 2006 és 2010 között két, Gyurcsány Ferenchez közel álló személy tanácsadó cégéhez a PPP-konstrukcióban, vagyis félig állami, félig magántőke bevonásával megvalósított sportlétesítmény-beruházásokon keresztül. A volt kormányfő még 2004-ben nevezte ki a Nemzeti Sporthivatal irodavezetőjének Antalóczi Zoltánt, aki 2003 óta felügyelőbizottsági tagként tevékenykedik a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára által vezetett Altus Zrt.-ben. Antalóczi Zoltán 2010. május 31-ig dolgozott egy, akkor már az Önkormányzati Minisztérium szárnyai alá vont irodában szerződéses jogviszonyban – a minisztérium épületében, annak infrastruktúráját használva.
A lapunk birtokába került dokumentumok szerint az Antalóczi Zoltán tulajdonában álló Ázé Bt. 2006 és 2010 között összesen 38,236 millió forintot kapott PPP-projekt-szervezési és -koordinációs tanácsadásáért. A dokumentumokból kiderül, hogy az Ázé Bt. 2007-ben például 12,528 millió forintot kapott tevékenységéért. Az utána következő két évben kilenc-kilenc millió forint körüli összeg jutott a bt.-nek.
Az adatok szerint ebben a négy évben egy másik társaság, a Kék Torony Bt. is adott tanácsokat, méghozzá a PPP-iroda vezetéséhez. Mindezt összesen négy éven át több mint 22 millió forintért végezte a cég. A társaság tulajdonosa Földi Tibor, aki egy annak idején a Heti Válaszban megjelent írás szerint korábban Gyurcsány Ferenc alkalmazottja volt.
Korábbi vizsgálatában az Állami Számvevőszék kitért a Nemzeti Sporthivatal PPP-projektirodájára, jelezve, hogy 2004 novemberétől 2006 júniusáig az akkori Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium az intézmény működésére 88,4 millió forintot fizetett ki.
Az előző négy évben a projektiroda valamennyi teljesítésigazolása felett Antalóczi és Földi rendelkezett. Ugyanakkor nem történt meg a beruházások ellenőrzése, jó néhány szerződés pedig hiányzott.
A PPP-ügyek felügyeletével megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál lapunk megkeresésére azt közölték, a projektiroda esetében rendezetlen állapotokat tapasztaltak. Hozzátették, nemrégiben indították el a Nemzeti Sporthivatalhoz kötődő PPP-beruházások ellenőrzését. Mint mondták ezen a területen is átgondolatlanul hajszolták bele a PPP-konstrukció alkalmazásába az önkormányzatokat. Antalóczi Zoltán korábban más állami megrendeléseket elnyerő társaságnál is feltűnt. Ilyen volt például az első Gyurcsány-kormány kezdetén az Ápisz–BudaPiért Zrt., ahol igazgatósági tagként tartották nyilván. Mint arról a Magyar Nemzet annak idején beszámolt, ez a cég nyerte el többek között 2004-ben egy évre, 2005-ben pedig két évre a több milliárd forint keretöszszegű állami papírtendert. Ugyanez a cég szállított iratmegsemmisítőket a központi költségvetési intézményeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.