Orbánozás mint gazdasági és lelki igény

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német nyelvterület eleddig megkérdőjelezhetetlen „Magyarország-szakértőjéről” most kiderült, milyen magasra helyezte az erkölcsi mércéjét. Paul Lendvai, a demokrácia önjelölt bajnoka, az Orbán Viktor elleni keresztes hadjárat vezetője bizalmára a Kádár-rezsim annyira méltó volt, hogy önként súgott és informálta a kommunista államhatalmat. Sorozatban gyártott írásai pocsék tucatáruk, amelyeknek szinte minden állítását, elfogultságát, sejtetését már százszor cáfolták. Mégis, egy tény miatt érdemes Paul Lendvaival és hasonszőrű kollégáival foglalkozni, akik rendre a külföldi sajtóban járatják le Magyarország jobboldali kormányait. Rendkívül tanulságos, hogy ezen írások szerzői mennyire nem hajlandók elfogadni a demokrácia alapszabályait. Nem kívánnak abba beletörődni, hogy bármennyire is szeretnék, egy ország, egy nemzet sorsát az adott közösség, a választók határozzák meg, s nem az ő társadalommérnökösködő vízióik.
Magyarország már nem először esett szerintük gondolatbűnbe. Anélkül próbálták a magyar választók a saját elképzeléseiket követni, hogy eme okos tanácsadók előzetes véleményét és engedélyét kikérték volna. Az új kormány még arra is képes volt, hogy a korábbi kormánykoalíció mögött álló, megfellebbezhetetlennek kikiáltott szaktekintélyek nélkül kezdjen hozzá a romeltakarításhoz, s – ó, minő borzalom! – nem átallott az ország érdekének tartott alapelvek mentén politizálni. Milyen érdekes, hogy a baloldali Le Monde erre a „szemtelenségre” azt kérdezte, hogy kell félni Orbán Viktortól? Az elvárt választ az ilyen kérdésekben megfellebbezhetetlen tekintélynek számító Konrád György azonnal és megbízhatóan szállította.
A könnyed pimaszsággal tódító francia nagyképűséggel szemben a még mindig biztos igazodási pontnak számító nemzetiszocialista hívószavakkal dolgozik a német nyelvterületen Paul Lendvai. Aki előbb a konzervatívnak mondott Die Welt olvasóit ijesztgette a Menetelés a vezérelvű állam felé című cikkében, amelyben felmutatta a múltfeldolgozáson átesett szövetségi polgároknak az egész Európa stabilitását háborúval fenyegető abszolút gonoszt, Orbán Viktort. Majd a napokban a baloldali értelmiség hetilapjában, a Die Zeitben próbálta meg ugyanezekkel a rémségekkel sokkolni az olvasóit. Az írások értékeléséhez érdemes tudni, hogy a cikkek nem egyebek, mint a szerző által a meg nem értett Kasszandra pozíciójából írt könyvének, az Eljátszott Magyarország promóciós túrájának újabb állomásai. Ezekben Lendvai a szokott tévedhetetlenségével elmagyarázza a buta, elmaradott magyarokról a felvilágosult németeknek, hogy már hol tarthatnának, ha megfogadták volna jó tanácsait. Másrészt szánalmas kísérletek a következetesség látszatának fenntartására, hiszen önmaga előtt is állandóan magyaráznia kell árulásait. Ugyanis aligha létezik arra normális magyarázat, hogy valaki, aki elmenekül egy diktatúrából, utána annak a rezsimnek súg önként, amelynek hátat fordított. Ehhez önmagának is hazudnia kellett. Hiszen tökéletesen ismeri a nyugati sajtó működési logikáját, ahol csak erős hívó szavakkal lehet egy közepes méretű uniós tagállam belügyeivel traktálni az átlagolvasókat. (Valljuk meg, bennünket sem érdekelnek a dán vagy finn politikai élet rezdülései.) Márpedig a szélsőjobboldali veszély, bármit is jelentsen ez, ilyen hívószó, különösen az erre igen érzékennyé tett németek körében. Ez a „veszély” és az ellene viselt hősies küzdelem mindig is biztos megjelenést garantál az önjelölt szakértőnek.
Lendvai papírra vetett logikája gyakran megbicsaklik, hiszen nem a tényekből vonja le következtetéseit, hanem a valóságot próbálja előítéleteihez igazítani. Az általa felvázolt és Magyarországon számon kért, idealizált jobbközép csak a tankönyvekben létezik. Ha ő bécsi őrtornyából annyira tisztában van a teendőkkel, mit kell tennie a magyar kormánynak a radikálisok megfékezése érdekében, akkor miként lehetséges, hogy az osztrák fővárosban a 2010. október 10-én tartott tartományi és önkormányzati választásokon az FPÖ a második legnagyobb erővé vált? Miközben a magyarországi önkormányzati választás eredménye a Jobbik visszaszorulásáról tanúskodott, addig Európa egyik leggazdagabb országának fővárosában minden negyedik voksot a radikális pártra adták. (Kétszer annyit, mint a mérsékelt jobboldalinak számító néppártra.) Márpedig ha a szerző Magyarországgal kapcsolatos fő tevékenységi körét, a szélsőségesek elleni küzdelmet komolyan venné, akkor el kellene ismernie, hogy e területen is komoly eredményeket tud felmutatni az Orbán-kabinet. Talán nem véletlen, hogy a Zeitben írt legfrissebb cikkében sem hajlandó szembenézni azzal, hogy vágyai ellenére Magyarországon szűkül a radikálisok mozgástere.
Másrészt ha Lendvait nem vakítaná el az elfogultság, a már leplezni sem kívánt gyűlölet, akkor nem a rögeszméjét látszólag alátámasztó borzalmas lépéseket sorolná állandóan, hanem rövid szemlét tartana a magyar társadalom állapotán. Akkor választ kellene adnia arra a kérdésre, hogy a magyarok nagy többsége miért érzi magát a rendszerváltás vesztesének? Milyen szerepe volt ebben a kiábrándulásban az országot tizenkét évig irányító MSZP–SZDSZ-kormányoknak? Válaszolnia kellene arra, hogy milyen logika alapján jut kizárólag mindig arra a következtetésre, ha kormányon, ha ellenzékben van, mindig mindenért a magyar jobboldal a felelős? Éppen ő ne tudná, hogy a nyugat-európai demokráciák második világháborút követő stabilizálódásában milyen meghatározó szerepet játszott a ’45 utáni példátlan életszínvonal-növekedés? Hogy a vesztesekkel, közte Ausztriával is, csak így lehetett elfogadtatni az új gazdasági és politikai rendszert? S aligha kérdéses, azzal is tisztában van, hogy a Fidesz– KDNP-szövetségnek és a magyar kormánynak egy végletesen elszegényített, a demokráciában tömegesen csalódott vagy legalábbis azt fenntartásokkal figyelő közegben kell ezt a rendszert működtetnie. Persze főállású rettegőként Lendvainak nem érdeke az okok és okozatok megkülönböztetése. Akkor ugyanis be kellene ismernie, az a doktriner liberális világboldogító ideológia, amelyet ő is képvisel, nem véletlenül tűnt el az SZDSZ kihullásával a magyar országgyűlésből.
A tények ilyen fokú tudomásul nem vételében szerepet játszik egyfajta dühvel vegyes irigység is. Azt kellene ugyanis beismernie, hogy a jelenlegi kormány számos olyan lépésre vállalkozott, amit a nagy kedvenc, a szocialista–szabad demokrata koalíció, bár három ciklusa lett volna rá, mégsem mert megcselekedni. De nemcsak ők, hanem a nyugati szocialista, szociáldemokrata pártok is legfeljebb az ellenzékben merik olyan határozottan követelni a válságadókat. A hatalom közelébe jutva azonban általában kapitulálnak óriáscégeik lobbiérdekei előtt. Így talál egymásra a magát szakértőként átmentő bérrettegő és a befektetők nyers üzleti érdeke. Mert bár látszólag másról beszélnek, valójában egy dolog zavarja őket: egy közösség a túlélése érdekében mer nemet mondani mások politikai és gazdasági elvárásaira.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.