Bővül az erdélyi Sapientia egyetem

Amennyiben a bukaresti parlament is rábólint, teljes értékű felsőoktatási intézményként működhet a tíz évvel ezelőtt alapított Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A döntés arra is lehetőséget adna, hogy a kétoldalú megállapodásoknak megfelelően a román állam is részt vállaljon a finanszírozásából.

2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállta az idő és a szakmai elvárások próbáját a Sapientia egyetem, amely immár csak a politika döntésére vár annak érdekében, hogy teljes értékű felsőoktatási intézményként működhessen. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a romániai magyar felsőoktatás legfiatalabb intézményeként több mint egy évtizeddel ezelőtt indult el az építkezés útján, hogy mára dinamikusan fejlődő intézménnyé nője ki magát. Mindez az első Orbán-kormány döntésének volt köszönhető, az egykori Határon Túli Magyarok Hivatala és az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői által alapított Sapientia Alapítvány között 2000-ben aláírt együttműködési megállapodás ugyanis rögzítette, a magyar állam évente kétmilliárd forinttal járul hozzá az egyetem működtetéséhez.
A 2001 októberében a csíkszeredai és marosvásárhelyi kar kilenc, a bukaresti akkreditációs bizottság által ideiglenesen engedélyezett szakán 374 diák kezdte meg tanulmányait. Azóta a kolozsvári kar létrehozásával az EMTE hárompillérűvé vált, és az idén szeptemberben tartott tizedik tanévnyitón összesen 1940 hallgatóval büszkélkedhetett, négy karán – gazdaság- és humántudományok, műszaki és társadalomtudományi, természettudományi és művészeti, valamint műszaki és humántudományok – immár 29 szakra hirdetett felvételit. A Sapientiáról eddig elballagott mintegy két és fél ezer egyetemista többsége sikerrel állta a próbákat a munkaerőpiacon. Miközben az egyetem iránt egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországról is, a román akkreditációs bizottság idén nyáron megadta a végleges működési engedélyt, az utolsó szó azonban a bukaresti parlamenté, amelynek meg kell szavaznia az erről szóló törvénytervezetet. Ha ez megtörténik, megvan a lehetőség rá, hogy a kétoldalú megállapodásoknak megfelelően a román állam is részt vállaljon a finanszírozásban. Ez ugyanis jelenleg még a magyar államra hárul, és a Sapientia abban bízik, az új kormány segítségével ismét lehetővé válik az intézmény fejlesztése. Erre ígéretet is kapott az EMTE, Németh Zsolt külügyi államtitkár ugyanis az intézmény kolozsvári székhelyének alapkőletételekor azt mondta, a magyar külpolitikának újra központi kérdése a Sapientia egyetem fejlesztése, bővítése. A két-három éven belül elkészülő új épület ad majd helyet a Sapientia 250 férőhelyesre tervezett aulájának, ahol föld alatti tévé- és filmstúdió is lesz az ingatlanban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.