Csapás az adócsalókra

Stefan Lázár
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a német adócsalók elleni eljárások intenzitása azt követően, hogy a Karlsruhében székelő alkotmánybíróság jogosnak minősítette az ügyészségek illegálisan megszerzett adatokra támaszkodó intézkedéseit. A becsületes adófizetők többsége szerint erkölcsi győzelmet arattak a feketepénzüket külföldre csempészett visszaélők kisebbségével szemben. A talárosok három bírája egy házaspár keresetét utasította el, akiknek lakásán házkutatást tartottak azzal a gyanúval, hogy a liechtensteini LGT banknál rejtettek el tetemes összeget. Az adócsalásra a szövetségi hírszerzőszolgálat (BND) által megvásárolt és az illetékes adóhivatalnak eljuttatott CD adatai hívták fel a figyelmet. A gyanúsítottak azzal érveltek, hogy az illegálisan megszerzett információk nemcsak a hazai jogszabályokkal ütköznek, hanem sértik a nemzetközi jogot is. Keresetüket első fokon Észak-Rajna-Vesztfália tartományi bírósága utasította vissza. Most hasonló véleményre jutott az alkotmánybíróság is és ezzel alátámasztotta Berlin meggyőződését, az állam – a visszaélések elkövetői ellen kezdeményezett nyomozás során – joggal használhatja fel a különböző forrásokból megvásárolt CD-k adatait, még akkor is, ha azok illegalitásához nem férhet kétség.
„A bizonyítékok felhasználásának a betiltását csak akkor lehet elrendelni, ha azok a magánélet kialakításának a magvát érintik, ez pedig a bankadatok esetében nem áll fenn, mert azok üzleti kapcsolatokra vonatkoznak” – hangzott a bírák magyarázata.
A szövetségi pénzügyminisztérium szóvivője a tárca megelégedésének adott hangot: „Döntő, hogy a büntetőeljárások során bizonyítékként használhatók fel a megvásárolt adatok.” Sajtójelentések szerint az országban hét adó-CD áll a hatóságok rendelkezésére. Legutóbb Schleswig-Holsteinben bukkant fel ilyen adatgyűjtemény, és utalt arra, hogy több száz csaló igyekezett kivonni magát az adókötelezettség alól, az LGT-nél tárolt ötszázmillió euróval.
A megindított eljárások többsége a legsűrűbben lakott tartományt érinti. Észak-Rajna-Vesztfália kétmillió-ötszázezer euróért vásárolta meg – egy mind a mai napig ismeretlen személytől – azt a CD-t, amely a svájci Credit Suisse bank német üzletfeleire vonatkozik. Néhány nappal ezelőtt a nyomozók a helvét pénzintézet tizenhárom képviseleténél és ügynökénél hajtottak végre házkutatást. A düsseldorfi ügyészség több mint ezer esetben indított eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.