Érdekegyeztetés: félpénz jut a tanácsnak

Bákonyi Ádám
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint a felére csökkenti a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagszervezeteinek szakmai programjaira fordítható támogatási keretét. Mindez azt jelenti, hogy a kilenc munkaadói és hat munkavállaló szervezet jövőre 906,4 millió forintot kap az idei több mint 1,7 milliárd helyett. A kormány már megalakulásakor hangoztatta, hogy hatékonyabbá és olcsóbbá akarja tenni az érdekegyeztetés rendszerét, amely eddig meglehetősen kevés konkrét eredményt felmutatva horribilis összegeket emésztett fel. 2005-ben 1,2, 2006-ban és 2007-ben 1,3, 2008-ban csaknem 1,5, tavaly és az idén is 1,7 milliárd forint állami támogatást fordítottak az OÉT működtetésére. Az utóbbi öt évben tehát összesen kilencmilliárd forintba került a tanács munkáját segítő háromoldalú titkárság működtetése, illetve a tagszervezetek képzésének, szakmai programjainak (konferenciák, tanulmányutak szervezése), kiadványainak, külsős szakértők díjazásának állami támogatása. A Gyurcsány–Bajnai-időszak alatt évről évre úgy emelkedett az OÉT-nak nyújtott állami támogatás összege, hogy közben a munkaerő-piaci alap számos fejezetét zárolták. A jövőre felezett támogatás elosztása elsősorban a szakszervezetek között gerjeszthet majd vitákat, a munkaadók eddig ugyanis egyenlő részben osztották el maguk között a rájuk eső részt. A szakszervezetek azonban az egymás között is vitatott taglétszámuk alapján osztozkodtak, amely kifejezetten a baloldali, MSZP-hez kötődő érdekképviseleteknek kedvezett. Míg az MSZP-vel két választás során is együttműködő MSZOSZ-nak 240 millió, addig a keresztény konzervatív értékrendet valló Munkástanácsoknak 60 millió forint jutott az idén a keretből. Úgy tudjuk, az eddig kevesebb pénzt kapó szakszervezetek azt szeretnék, hogy a munkaadókhoz hasonlóan közöttük is egyenlő részben osszák el a támogatást, szerintük ugyanis a szakszervezetek taglétszámai mára lényegében kiegyenlítődtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.