Hatósági ellenőrzés nélkül feltett milliárdok

Emelkedő nyeremények és országhatáron átnyúló totó, lottó – a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi és játékszervezési igazgatója szerint a közeljövőben ezekkel az újításokkal találkozhatnak a magyar játékosok. Lapunknak adott interjújában Németh Gábor arról is beszélt: meg kell akadályozni, hogy a sportfogadást lélekromboló szerencsehajhászássá silányítsák az idehaza illegálisan működő internetes oldalak.

Jakubász Tamás
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerencsejáték kapcsán manapság szinte kizárólag a bezárt kártyabarlangokról és az illegális online fogadási oldalakról lehet hallani. Ön szerint mi az oka ennek?
– Sokak állításával szemben a mostani, 1991-ben elfogadott szerencsejáték-törvény pontosan rögzíti, hogy a szerencsejátékok piacán mit lehet és mit nem. Aki például legálisan szeretne kártyázni, felkeresheti a hét hazai pókerterem vagy a három kaszinó bármelyikét. Nem kell tehát külföldre, mondjuk Ausztriába utazniuk azoknak, akik a zöld asztal mellett hódolnának kártyaszenvedélyüknek. Ám az internetes pókerszervezés tiltott.
– Ehhez képest tucatjával találhatunk a világhálón magyar nyelvű pókeroldalakat, vagyis a törvényi tiltás ellenére bárki bármikor pókerezhet pénzben a neten. S a portálok többségén sporteseményekre is fogadhatunk. Miként lehetséges ez?
– A szóban forgó internetes oldalak illegálisan működnek. Az azokat üzemeltető cégek nem kértek szerencsejáték szervezésére engedélyt a magyar hatóságtól. Az internetes sportfogadás és póker az Európai Unió más államaiban is gondot okoz. Igaz, számos ország már orvosolta a problémát: néhol beengedték a külföldi online szerencsejátékcégeket, bizonyos helyeken állami monopólium alá vonták az internetes pókerezést, míg másutt eltüntették a világhálóról az oldalakat. E módszerek alkalmasak lehetnek a társadalmi és gazdasági veszélyek kezelésére.
– Milyen veszélyekre gondol?
– Az online fogadást, pókerezést kínáló cégek vagy adóparadicsomokban székelnek, vagy kideríthetetlen hátterű offshore vállalkozások. Itthon egy fillér adót sem fizetnek a körülbelül százmilliárd forintos éves forgalmuk után. Ám a summa jelentős részét, legalább nyolcvan százalékát nyereményként visszaadják a játékosoknak.
– Miért baj, ha a játékosok visszanyerik a feltett pénzüket?
– Ahol kiugróan nagy arányban lehet nyerni, ott kiugróan sokan és kiugróan sokat játszanak. Mondok egy példát. Ha a kaparós sorsjegy kétszáz forintba kerül, és minden sorsjegy százforintos nyereményt takar, s a főnyeremény ötmillió, akkor ez a sorsjegy nagyon népszerű lehet. A játékos vesz egyet, lekaparja és nyer egy százast. Ezt megismétli kétszer, s a nyerés érzését minden alkalommal átéli. Az állandó nyerés miatt eszébe sem jut, hogy a három sorsjegyen vesztett háromszáz forintot. Mivel az újabb nyerés lebeg a szeme előtt, újra kapar. Hasonló elven működnek az internetes pókerező és fogadóoldalak is. Némely játékos úgy válhat földönfutóvá, hogy ezt a folytonos, ám látszólagos nyerés miatt észre sem veszi. A szerencsejáték maradjon játék, amit a szórakozás ural, s nem a nyerési vágy. A magas viszszafizetési arány azon túl, hogy a piacszerzés eszköze, rendkívüli társadalmi károkat okozhat.
– Milyen károkra utal?
– Az engedély nélkül működő internetes oldalak agresszív reklámpolitikát folytatnak. Számon tartják, hogy az adott játékos milyen sportokat kedvel, s ha az illető néhány napig nem játszott, azonnal küldenek neki fogadásra buzdító elektronikus levelet. Az illegális oldalak a világhálón és a tévéadókon is számtalan hirdetést közölnek. Reklámjaik azt sugallják: nem kell szorgalmasan tanulni, nem kell tisztességesen dolgozni, egyszerűen csak fogadni, kártyázni szükséges. A portálok azt igyekeznek elérni: a játékos ahelyett, hogy pihen, a családjával foglalkozik vagy a barátaival sportol, üljön inkább a számítógépe elé és játsszon. A gyors meggazdagodást ígérő üzenetek a kispénzűeknél, a fiataloknál és a középkorú, egyedülálló nőknél találnak leginkább meghallgatásra. A hirdetések azt a hamis képet festik, hogy az internetes fogadás és pókerezés helyettesítheti a munkát, a tanulást s talán még a párkapcsolatot, a családot is. A szlogenek arról azonban nem szólnak, hogy a játékosnak a nyeremény után – ha egyáltalán megkapja – adóznia kell. Nem hallhatunk arról sem, hogy itt nem érvényesülnek a fogyasztóvédelem előírásai, s hogy fennáll a manipuláció veszélye. Nem az adóbevételek elmaradása a legnagyobb baj, hanem hogy a felügyelet és ellenőrzés nélküli illegális játékoknál esély sincs a szerencsejáték káros hatásainak megelőzésére. A mostani intézkedéseket nem az állam adóéhsége, hanem a rend és jogkövetés igénye, s a társadalommal szembeni felelősség vezérli.
– Ön szerint mit tehetnénk?
– Első lépésként a veszélyek miatt állami monopóliummá tehetnénk az online pókert, a magáncégeket pedig esetleg később engedhetnénk be. Nem az internetes szerencsejátékkal van baj, hanem azzal, hogy jelenleg hiányzik a hatósági ellenőrzés. Megjegyezném: ha a jogszabály lehetővé tenné, a Szerencsejáték Zrt. akár fél év alatt kialakítaná saját online pókeroldalát.
– Terveznek változtatásokat?
– A következő években szeretnénk emelni a nyereményeinket, bevezetnénk gyorsabb nyerési lehetőségeket és részt vennénk nemzetközi együttműködésekben. Így a közeljövőben a totón, a lottón és más játékainkon a mostaninál nagyobb összeget adunk vissza játékosainknak. Emellett hétközi totót is szeretnénk kialakítani, ahol főként az európai kupameccsekre fogadhatnának a játékosok.
– Mit ért gyorsabb nyerési lehetőség alatt?
– Olyan játékokra van igény, amelyekben azonnal kiderül, hogy a polgár nyert-e, vagyis új és pillanatok alatt eredményt hozó játékon gondolkozunk. Emellett szóba került a páneurópai totó gondolata: eszerint számos európai ország – köztük hazánk – azonos totószelvényt adna ki, s az egyes államokban feltett pénz közös nyereményalapba kerülne. Mindez számottevően növelhetné a nyereményt. Országhatáron átnyúló megoldás a lottónál is körvonalazódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.