Mínusz tíz, plusz kilenc

Női kézilabda-válogatottunktól jelen állapotában egyetlen mérkőzés megnyerését várhattuk el kötelező jelleggel a tegnap megkezdődött skandináviai Európa-bajnokságon: éppen a szlovének elleni lillehammeri nyitótalálkozóét. A magyar győzelem majdnem olyan simán, mint a Norvégiát beborító jég, 28-19-es arányban meg is született, ettől azonban számunkra még nem ért véget az Eb. Sőt bevallhatjuk, az ellenfél értékmérőnek is kevés volt.

Ballai Attila
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapatunk hétfőn hajnali 4.15-kor kelt, és jó tizenkét óra elmúltával foglalta el szálláshelyét Lillehammerben. Aki úgy véli, így lehetetlen meccset nyerni, annak tegnap csak a döntetlen volt az elképzelhető eredmény, mert a szlovének még a mieinknél is korábban indultak, és tegnapelőtt este háromnegyed tízre futottak be. Az edzést, a technikai értekezletet és majdnem a vacsorát is lekésték, Ivica Rimanic szövetségi kapitány érdeklődésünkre törődött arccal mondta: „Frankfurt nem tudta időben fogadni a gépünket, így lemaradtunk a csatlakozásról, az egész napot utazással töltöttük. Ebből a szempontból nem is baj, hogy enynyire fiatal a keretünk, ezek a lányok még mindent kibírnak.”
A mínusz tíz fok alatti hőmérsékletet is, mert tegnap délelőtt négyen bőszen dohányoztak a riválisok közül két sarokkal odébb, a szabad levegőn. A helyiek jó példával járnak elöl, nekik meg sem kottyan ez a közép-európai léptékkel embert próbáló hideg. Láttunk egy srácot egy szem pulóverben flangálni a sétálóutcán, reggel pedig az a kép fogadott az ablakból kitekintve, hogy a hotel előtti műanyag széken ücsörög egy úriember, talán Amundsen kései utódja, kávét kortyol, dohányzik, és ráérősen újságot olvas. Mi fél órával később csak a buszig merészkedtünk el, de majdnem kettétörtünk a kanyarban. Játékosaink még az edzésen, a Hakon Hallban is a szokatlan hűvösre panaszkodtak, de amikor ezt szóvá tettük a rendezőknek, ők északias derűvel feleltek: nyugi, estére minden bemelegszik.
Az ígéret azonban beváltatlan maradt. Csak a szurkolók lehelték be valamelyest az arénát, mármint az itteniek, mert akik a kontinens egyik legdrágább, leghidegebb és telente legsötétebb városába száműzték a tornát, azok túl sok külhoni vendégre nem számíthattak. A norvég publikum a gyengébbet támogatta, azaz nem a mieinket. A vetélytárs amúgy legjobbja, Ana Gros Győrben Pálinger Katalin klubtársa, és a látottak alapján az illendőnél is sokkal jobban tiszteli őt. Egyébként is úgy tetszett, kapusunk kis túlzással egyedül is megnyerhetné a mérkőzést, hiszen a hetedik percben kapta az első gólt, és már szünetre úgy alakult ki a 16-10, hogy a délszlávok mínusz nyolcról jöttek vissza hatra.
A 28-19-es győzelmet – ami minden valószínűség szerint már önmagában továbbjutást ér – öszszességében semmiféle veszély nem fenyegette, Mátéfi Eszter szövetségi kapitány is találóan jegyezte meg végszónak is megfelelő villámértékelésében: „Jó kezdéssel és hajrával, a második félidő egy gyengébb periódusával együtt hoztuk a mérkőzést. Számunkra kötelező volt a győzelem, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mostantól kötelező lenne veszítenünk.”
D csoport, tegnapi eredmények: Magyarország–Szlovénia 28-19, Norvégia–Franciaország 33-22. Mai műsor: Magyarország– Franciaország 18.15, Norvégia– Szlovénia 20.15.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.