Miskolci szmogriadó a szálló por miatt

Két egymás utáni napon elérte a riasztási küszöböt a levegő szállópor-tartalma, ezért szmogriadót rendeltek el tegnap Miskolcon. A meteorológusok szerint érdemi javulás egyelőre nem várható.

Nagy Áron
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három napja elérte, tegnap pedig meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét a levegő szállópor-koncentrációja Miskolc térségében – tájékoztatott Kriza Ákos polgármester a település honlapján. A városvezető egyúttal felszólította a helybélieket, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szén-, fa-, illetve olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A légszennyezettség további romlásának elkerüléséért mindenki mellőzze az autók használatát, utazzon közösségi járművekkel, vagy közlekedjen gyalogosan – fogalmazott Kriza Ákos.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális központja lapunkat arról tájékoztatta, hogy a levegőminőségben csekély javulás csak a hét végén várható. A szombati csapadékos és a vasárnapi szeles idő után azonban a jövő hét elején ismét a szmognak kedvez majd az időjárás – tették hozzá. A szálló por egészségügyi hatásai a hivatalos tájékoztatás szerint a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A tíz mikronnál kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A légzőszerv elváltozását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele, de az asztmás, bronchitiszes betegek állapotát már kisebb mennyiségben ronthatja. A porrészecskék mérgező anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat is bejuttathatnak a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek, ezért Miskolc vezetői javasolják, hogy kerüljék a szellőztetést. A szabadban végzett fizikai munkát az erős, egészséges felnőtteknek sem ajánlják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.