Most fizetjük meg a trükközések árát

Nem a kormány intézkedéseit minősítette a Moody’s elsősorban, hanem az elmúlt évek megtévesztő politikájának árát fizettette meg Magyarországgal – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember úgy véli, a magyar gazdaság kilátásai miatt lehetett volna még a kamatemeléssel várni, s nemcsak a politikának, hanem a Magyar Nemzeti Banknak is viszsza kell szereznie a hitelességét, a kiszámíthatóságot. Egyetértett Barczával a lapunknak nyilatkozó Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, aki arról beszélt: a tegnap közzétett novemberi inflációs adatok nem indokolták a jegybank szigorító lépését. A fogyasztás jövő évi törékeny emelkedése nem növeli az árakat jelentősen, s 2011-ben teljesíthető az inflációs cél, így kevésbé érthető a Simor András jegybankelnök által előrevetített kamatemelési ciklus. Orbán Viktor miniszterelnök eközben Lettország fővárosában, Rigában kijelentette, a magyar gazdaságnak olcsó hitelre van szüksége a növekedéshez, a jegybanki alapkamatot ezért csökkenteni kell, nem pedig emelni.
– Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség, mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni – hangsúlyozta a kormányfő.

Továbbiak a 9. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.