Szigorúan védett közérdek

Az alkotmány koncepciójának kidolgozása közben felvetődött a közérdekvédelmi bíráskodás létrehozásának gondolata is. A feladatot a majdani közigazgatási bíróságok láthatják el, s dönthetnének például egyes bűnelkövetők köztávolságtartásának elrendeléséről is.

Jakubász Tamás
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvetődött a közérdekvédelmi bíráskodás kialakításának gondolata is az új alkotmány koncepciójának kimunkálása közben – mondta egy tegnapi konferencián Rétvári Bence. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kérdésünkre kifejtette, mit is takar az elképzelés: visszaállítják az önálló közigazgatási bíróságokat, s ez a rendszer – a mostani közigazgatási ügyek elbírálása mellett – új feladatot is kaphat, a közérdek, az állami vagyon fokozott védelmét. Rétvári úgy véli, a jelenlegi ítélkezési gyakorlat nem oltalmazza kellőképpen a köz tulajdonát, nem lép fel elég hatékonyan a korrupt hivatalnokokkal, politikusokkal szemben. Ezen változtathat, ha közérdekvédelmi feladatokat adnak a majdani közigazgatási bíróságoknak.
*
Az ítélkező fórumok – az elképzelés szerint – a közhatalmi, a közigazgatási döntéseket vizsgálnák felül, méghozzá úgy, hogy áttanulmányoznák az egyes intézkedések minden elemét. A közigazgatási bíróság például az állami, önkormányzati megrendelésről szóló szerződés vizsgálatakor nemcsak azt ellenőrizné, hogy a köztisztviselő vagy politikus betartotta-e a formális előírásokat, hanem azt is, megfelelő-e a megállapodás tartalma. – Előfordul ugyanis – magyarázta Rétvári Bence –, hogy a szerződés körül látszólag minden rendben van, nem szegték meg az eljárási szabályokat, ugyanakkor felsejlik a vesztegetés gyanúja. A közérdekvédelmi bíróság célszerűségi ellenőrzést is végezne, és kitérhetne a felelősség kérdésére. Ha ugyanis a tisztviselőt megvesztegetik, és emiatt az állam drágábban jut hozzá bizonyos tárgyakhoz, szolgáltatásokhoz, akkor a közösséget kár éri. A tetteseknek viselniük kell a következményeket, s ennek megállapításában kaphatnak fontos szerepet a közigazgatási bíróságok – összegezte az államtitkár. Emellett az úgynevezett köztávolságtartás elrendeléséről is ezek a fórumok dönthetnének. A köztávolságtartás arra szolgálna, hogy elzárják az állami tulajdontól, forrásoktól azokat, akiket a bíróság korábban közpénzügyi törvénysértésért marasztalt el. Rétvári Bence végezetül hozzátette: az elképzelésen komolyan gondolkoznak, ám az még nem nevezhető a kormány álláspontjának. Arra a kérdésünkre, hogy a közigazgatási bíróságok mikor kezdhetik majd meg működésüket, úgy felelt: először az új alkotmányt szükséges elfogadni. A csupán a legfontosabb rendelkezéseket tartalmazó alaptörvény nyárra elkészülhet, az úgynevezett sarkalatos törvényeket – ezek szabályozzák majd a közigazgatási bíróságok működését is – ezután fogadhatják el a képviselők.
Az államtitkár egyébként a Transparency International (TI) rendezvényén szólalt fel. A civil szervezet a tegnapi korrupcióellenes világnap alkalmából tartott konferenciát, ahol elsősorban a vesztegetéseket feltáró magánszemélyek, az úgynevezett közérdekű bejelentők védelméről esett szó. Elhangzott: nálunk eddig nem sikerült megfelelő oltalmat nyújtó szabályrendszert kialakítani, s ezen változtatni kell. Már csak azért is, mert a korrupciót úgy lehet a legolcsóbban tetten érni, ha az állam meghallgatja polgárainak bejelentését, majd megvédi a visszaélések feltáróit. Rétvári Bence ezzel kapcsolatban közölte: a tárca már dolgozik a közérdekű bejelentők védelméről szóló passzusokon. Mint mondta, a jogi oltalom csak azokat illetheti majd meg, akik nem önös érdekből, bosszúból jelentenek be ügyeket. A TI egyébként nemcsak itthon, hanem más államokban is tartott rendezvényeket. A világnap apropóján az Állami Számvevőszék is konferenciát hívott öszsze, amelyen bemutatta azt a több évig tartó vizsgálatsorozatát, amellyel megrajzolják majd hazánk korrupciós térképét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.