Szuperügynökség válna az MTI-ből

Tegnap került a parlament elé az új médiatörvény-javaslat. A tervezet szuperügynökséggé, a teljes közszolgálati média hírgyárává tenné a Magyar Távirati Irodát. A kereskedelmi média szereplőit a javaslat arra kötelezné, hogy éves adásidejük legalább 60 százalékát európai, egynegyedét pedig magyar alkotásokkal töltsék ki.

Bodacz Balázs
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálnák a rádiós jutalomesőt. A Jobbik miniszteri vizsgálatot kér amiatt, hogy a Kuruc.info információi szerint Such György, a Magyar Rádió nyáron leköszönt elnöke 162 millió forintnyi jutalmat osztott ki távozása előtt – mondta parlamenti sajtótájékoztatóján Pörzse Sándor. A képviselő a listát bemutatva azt állította, hogy a hírműsorok szerkesztői úgy kaptak összességében 31 millió forintot, hogy „közük sincs az objektív tájékoztatáshoz, közük sincs a közszolgálatisághoz”. (MTI)


Tegnap került az Országgyűlés elé a törvénytervezet, amely A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról címet viseli. Az indítvány tulajdonképpen a sajtójogi szabályozási folyamat zárása. A Ház a kormányváltás után már végrehajtotta a szervezeti-szerkezeti átalakítást (létrejött a Nemzeti Hírközlési Hatóság, valamint az Országos Rádió- és Televízió Testület összevonásával a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság), később megszületett a tartalmi szabályozást magában foglaló úgynevezett médiaalkotmány, így a médiatörvény mostani tervezete leginkább a praktikus működésre vonatkozó részletes szabályozásnak tekinthető. A törvény, ha a képviselők elfogadják, az 1996-os, sokszor támadott médiatörvényt szorítja majd ki a jogrendből.
A korábbi (illetve a most még hatályban lévő) szabályozáshoz képest az a legfigyelemreméltóbb változás, hogy a Magyar Távirati Iroda lényegében a közszolgálati hírszolgáltatás csúcsszervezetévé válik, hiszen az MTI – tartalmazza a tervezet – „a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait”. Vagyis: lényegében az összes közszolgálati csatornán ugyanaz a híradás jelenne meg egy-egy közéleti eseményről. Az indítvány a közszolgálati médiaszolgáltatás eddigi céljain túl külön kitér a házasság intézményének és a család értékének tiszteletben tartására is.
A közszolgálati médiacégek finanszírozására rendelkezésre álló összeget a héttagú Közszolgálati Költségvetési Tanács osztja el, amely minden év szeptember 30-ig hozza meg döntését. A közmédiumok mindazonáltal végezhetnek vállalkozási tevékenységet is, a nyereség azonban kizárólag a közszolgálati médiaszolgáltatás végzésére vagy fejlesztésére használhatja fel.
A kereskedelmi média szereplőit a javaslat arra kötelezné: éves adásidejük legalább 60 százalékát európai, egynegyedét magyar alkotásokkal töltsék ki. A zenét sugárzó médiumok műsorának legalább negyedrészében magyar, ennek legalább negyedében három évnél fiatalabb számoknak kell szerepelniük. A javaslat rendelkezik arról is, hogy a legalább 35 százalékos éves közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltató köteles „műsorstruktúrájának módosításával, a magyar műsorszámok, a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányának növelésével, vagy egyéb módon intézkedéseket tenni a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében”. Lényegében tehát arról van szó, hogy az országos kereskedelmi tévék és rádiók kötelesek alacsonyabb nézettségű-hallgatottságú, ha úgy tetszik, „igényesebb” műsorokat adni.
A kereskedelmi és a közszolgálati televíziókat egyaránt érinti az a rendelkezés, hogy a 2011-es napi négyórányi időtartamról 2015-re a napi adás minden egyes műsorszámát befogadhatóvá kell tenniük a hallássérültek számára is. Ennek érdekében a tartalmakat vagy felirattal kell ellátni, vagy jelnyelvi tolmácsot kell biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.