Új mesterek az Elba partján

P. Szabó Ernő
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos évként könyvelhetik el a 2010-es esztendőt a drezdai múzeumok. Az állami gyűjtemények megszületésének 450. évfordulóján több intézmény kapta vissza régi fényét. Újra megnyílt az Albertinum épülete is, amelyet az Elba 2002-ben pusztító áradása után építettek át XXI. századi múzeummá, benne a modern mesterek alkotásaival és a szoborgyűjteménnyel. Az ünnepi eseménysorozat egyik legfontosabb hozadéka, hogy újra láthatók a nagyhírű Albertinum gyűjteményei. Ráadásul nem egyszerűen helyrehozták azokat a károkat, amelyeket a 2002-es árvíz okozott, hanem a berlini építész, Volker Staab igazi XXI. századi múzeummá alakította át az épületet.
Példátlan volt már az összefogás is, amellyel a német művésztársadalom elindította a pénzgyűjtést az épület helyreállítására. Alig három hónappal az árvíz után 45 kortárs művész műveiből rendeztek aukciót az Albertinum javára, amely 3,4 millió euró bevételt eredményezett.
Megújult a Klinger, illetve a Mozaikterem, az Antikenhalle az első és a kiállítótermek a második emeleten. A déli szárny nemcsak a földszinten, de az első emeleten is a teljes, egyetlen tér maradt, az oldalszárnyaiban látványraktárakat helyeztek el, amelyek a Klinger, illetve a Mozaiktermet és a másik oldalon lévő kortárs kiállítást öszszekötik. A második emeleten a látogatói körút Caspar David Friedrich és a drezdai romantikus festészet alkotásaival kezdődik, és a kortársak műveivel végződik. Az egyik fő fejezetet a német és a francia impresszionizmusnak szentelik, központi helyre került a Brücke művészcsoport, Max Slevogt egyiptomi ciklusa, illetve Otto Dix, Oskar Kokoschka és Carl Lochse munkássága. A kortársak közül külön termet kapott a Drezdához szorosan kötődő, az NDK-ból az NSZK-ba emigrált A. R. Penck, Georg Baselitz, a két utolsó termet pedig Gerhardt Richter munkásságának szentelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.