Újra lepontozták az íreket

A Fitch Ratings múlt heti döntése után a Moody’s is leminősítette Írországot tegnap. Az amerikai intézet öt fokozattal rontott Dublin adósságkockázati megítélésén.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte példátlanul agresszíven, egyszerre öt fokozattal leminősítette Írországot tegnap a Moody’s, amelynél a szigetországnak eddig elsőrendű adósosztályzata volt – adta hírül az MTI. A hitelminősítő a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel indokolta a drasztikus lépést. Továbbá igen bizonytalannak látják az ír gazdaság kilátásait a következő négy évben, ugyanis 15 milliárd eurós – a GDP 9,5 százalékának megfelelő – költségvetési kiadáscsökkentést hajtanak végre Dublinban. A hír nyomán az euró új mélységi rekordra gyengült a svájci frankkal szemben, majd kissé erősödött. Írország egy héten belül a második nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, a múlt héten ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot. A gyengélkedő kelta tigris hosszabb távú kilátásait ugyanakkor kedvezően ítélik meg londoni elemzői körökben.
A leminősítés számos más euróövezeti tagállamot is veszélyeztet: a héten a Standard & Poor’s Belgiumot hozta hírbe, a Moody’s pedig felülvizsgálja Spanyolország elsőrendű osztályzatát. További leminősítés várhat Görögországra. A Moody’s nemrégiben Magyarországot is leminősítette, amelynek következtében a hazai kötvények a befektetésre ajánlott kosár legalsó szintjére kerültek. Szakértők korábban ezt a döntést mesterségesen gerjesztett hangulatkeltésnek nevezték, amely megnöveli az ország kockázati felárát, és ezáltal pluszhaszonhoz juttatja a befektetőket.
Az MTI jelentése szerint az IMF európai igazgatóhelyettese azt mondta: a következő ír kormánynak nem lesz lehetősége újratárgyalni azt a kamatot, amiben az IMF-fel megegyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.