Várat magára a szembenézés

Románia-szerte megkezdődtek az 1989-es forradalom tiszteletére rendezett megemlékezések, amelyek során újabb és újabb adatok, álláspontok kerülnek napvilágra a 21 évvel ezelőtti eseményekről. Tőkés László szerint folytatni kell az 1989-ben elindult rendszerváltozást.

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nastase Tőkést támadja. Ilie Nastase csak akkor hajlandó kifizetni a bukaresti diszkriminációellenes tanács által rá kiszabott pénzbírságot, ha Romániában börtönbe vetik Tőkés Lászlót. Az egykori teniszcsillagra azért szabtak ki 40 ezer forintnak megfelelő büntetést, mert a romák Székelyföldre telepítését, a tömbmagyar régió etnikai arányainak erőszakos megváltoztatását szorgalmazta. Nastase amiatt követeli az Európai Parlament erdélyi alelnökének bíróság elé állítását, mert Tőkés kijelentette: december 1-je, a románok nemzeti ünnepe gyásznap a magyarok számára. (R. Sz.)


Merész, a romániai rendszerváltás óta eltelt több mint két évtized belpolitikai történéseinek ismeretében viszont egyáltalán nem meglepő kijelentést tett tegnap Dan Voinea egykori katonai főügyész. A Nicolae Ceausescu és felesége, Elena fölött ítélkező rögtönítélő bíróság volt tagja tegnap a Radio France-nak elmondta, a román diktátorházaspárt azért végezték ki 1989 karácsonyán, hogy ne rendezhessék meg a romániai kommunizmus perét.
Voinea annak idején a katonai ügyészség ezredeseként vett részt Ceausescuék perében, ő állította össze a vádiratot. Szerinte ha a szabályoknak megfelelően zajlott volna a diktátorpár pere, ez lett volna az első olyan ügy Romániában, amelyben elítélik a kommunizmus bűneit. Úgy véli, a román pártfőtitkár és felesége fizikai megsemmisítésére éppen azért került sor, hogy később ne kerülhessen az igazságszolgáltatás elé a kommunizmus bűneivel kapcsolatos vádirat. A volt főügyész azzal vádolja az Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman exkormányfő és – a forradalom idején elkövetett bűncselekmények miatt időközben börtönbüntetésre ítélt – Victor Stanculescu tábornok vezette csoportosulást: azért áldozták fel Ceausescuékat, hogy átmenthessék a szerinte ma is működő kommunista adminisztrációt, és ne kerüljön sor perekre. „Ezt viszont a társadalmi megbékélés érdekében még most sem késő lefolytatni” – jelentette ki Voinea, feltárva azt is, hogy az 1989. decemberi utcai harcokban – Iliescuék akkori hivatalos bejelentésével ellentétben – nem vettek részt semmiféle terroristák, a sortüzek döntő többségében sikerült kideríteni, hogy kik lőttek, illetve kik adták ki a tűzparancsot. Különben a Voinea által összeállított vádiratok közül több mint 35 esetben született ítélet, többek között a Temesváron a lakosság elleni katonai fellépést irányító Mihai Chitac és Stanculescu tábornok ügyében.
Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor és harcostársai idén is a Béga-parti mártírvárosban emlékeztek a román forradalom szikrájának kipattanására. Elhangzott: a kilakoltatással fenyegetett Tőkés mellett kiálló magyar, román, sváb és zsidó temesváriak nem hittek abban, hogy a rendszert meg lehet dönteni, tehát nem a diktatúra megbuktatása, hanem egy igazmondó személyiség melletti kiállás volt a tét. „Választanunk kell, az 1989-ben elindult rendszerváltozást folytatjuk-e, vagy pedig a megalkuvó, opportunista, értékrelativizáló utat követjük” – hangsúlyozta Tőkés László, aki az elmúlt években többször szorgalmazta a kommunizmus perének lefolytatását. Miközben pedig a bukaresti ellenzékiek Emil Boc jobbközép kormányának megbuktatását tekintik prioritásuknak – első bizalmatlansági indítványukat hétfőn elutasította, a másodikat holnap tárgyalja a törvényhozás –, a román parlament ma tart ünnepélyes emlékülést a forradalom évfordulóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.