Vörösiszap: támogatást kapnak a gazdálkodók

Dénes Zoltán
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörösiszap-katasztrófa miatt veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról szóló rendeletet írt alá tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárca tájékoztatása szerint a kárt szenvedett helyi gazdák összesen 350 millió forintra pályázhatnak a vörösiszapömlés által okozott termés- vagy termeléskiesés következtében lecsökkent bevétel kompenzálását szolgáló, egyszeri, vissza nem térítendő támogatásért. A rendelet értelmében emellett a jogszabályban meghatározott állattartó, mezőgazdasági termelő, valamint élelmiszer-feldolgozó a vörösiszapömlés miatt elszenvedett kára enyhítése érdekében, valamint a 2011. évi gazdálkodási tevékenységét érintő korlátozás miatt jövedelempótló támogatást vehet igénybe. Támogatást a Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Apácatorna, Boba, Kamond, Karakó, Kemenesmagasi, Kemenespálfa, Kisberzseny, Marcalgergelyi, Mersevát, Nemeskeresztúr, Somlójenő, Szergény, Tüskevár, Veszprémgalsa, Vinár és Zalaszegvár térségében élő károsultak kérhetnek. Az intézkedés finanszírozására rendelkezésre álló keretösszegből 200 millió forintot az állattartók és a mezőgazdasági termelők, 150 milliót pedig az élelmiszer-feldolgozók részére különítettek el. Támogatási kérelmet az a termelő nyújthat be, aki a vörösiszapömlés miatt keletkezett kárát bejelentette a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál. A termelők és az élelmiszer-ipari cégek kérelmüket 2010. december 1. és december 8. között nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.