Eltörölné a büntetést az MKP

Neszméri Sándor
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnálja a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hogy Ivan Gasparovic köztársasági elnök csak a büntetés kiszabhatóságának a feltételei miatt vétózta meg az államnyelvtörvény december 9-én elfogadott módosítását. „Az Európa Tanács velencei bizottsága egyértelműen leszögezte, hogy a szlovák államnyelvtörvény ellentétes a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájával, és egészen konkrét kifogásokat is megfogalmazott. Az elnök ezeket is kifogásolhatta volna, hiszen jogászként tudnia kell, mivel Szlovákia ratifikálta a nemzetközi dokumentumot, az előnyt élvez a hazai jogszabályokkal szemben. Kérhette volna hát a jogi norma teljes átdolgozását” – nyilatkozta lapunknak Őry Péter, a párt önkormányzati alelnöke. Az MKP azt szeretné, ha az államfő kifogásai alapján a parlamenti többség nem a büntetések kiszabásának a módját határozná meg, hanem végre eltörölné a bírságolás lehetőségét, „hiszen a velencei bizottság mellett ezt szorgalmazza az EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek is” – emlékeztet az alelnök a korábbi szlovák kormány és a főbiztos közt közvetlenül az államnyelvtörvény elfogadását követően lezajlott tárgyalásokra.
Közben befejeződött a kisebbséginyelv-használati törvénytervezet nyilvános vitája, amely Rudolf Chmel kisebbségi és emberjogi kormányfő-helyettes honlapján zajlott az elmúlt hat hétben. A törvénytervezethez elsősorban a magyar kisebbség szakértői szóltak hozzá. Ezeket értékelni fogja a miniszterelnök-helyettes hivatala, ám a törvény sorsával kapcsolatban Rudolf Chmel meglehetősen kétkedő. A nyilvános vitára bocsátott tervezetet ugyanis csak a Most – Híd szlovák–magyar párt „vállalta ez idáig fel”. A kormánypártok többsége már előzetesen kifogásolta azt, hogy a nyelvhasználati küszöböt húsz százalékról tízre csökkentsék, s azt is elvetik, hogy a kisebbségek nyelvhasználatát kötelezővé tegyék az önkormányzatok és helyi államigazgatási szervek részére – emlékeztetett nyilatkozatában Chmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.