Emelt fővel

Ugró Miklós
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szóltunk már arról a balliberális sajtó szerint bevégzett, lezárt tényként kezelhető folyamatról, amelynek eredményeként a Fidesz szétverte a jogállamot. Azt sem hallgattuk el – szintén a ballib sajtó tévedhetetlen meglátását alapul véve –, hogy a Fidesz annyira dilettáns, béna és tudatlan, hogy még a jogállamot sem tudja tisztességesen szétverni. Ugyanis a ’89-es demokraták által megálmodott és létrehozott jogállam büszke, szilárd, időtálló konstrukció, amely ellenáll a fideszes rombolási kísérleteknek, működik folyamatosan ma is, és aligha kétséges, hogy marad ereje működni a jövőben is. A jogállam rendíthetetlen fennállásának és diadalmas érvényesülésének ragyogó bizonyítéka – többek között – a darabolós gyilkosok szabadon engedése. A honi igazságszolgáltatási gyakorlat szerint egy emberi test feldarabolása, részenkénti zsákba gyömöszölése és elrejtése nem számít bűncselekménynek, sőt egyfajta polgári erénynek tekinthető. (Volt már hasonló eset, a gyilkos akkor is megúszta.) Ha valakinek levágják a fejét, elég nehéz megállapítani, hogy a fejlevágás következtében hunyt el, vagy előzőleg megfojtották, esetleg a fejlevágástól való félelmében kapott-e halálos sokkot. Így aki pusztán csak leszúr valakit, tulajdonképpen azért megy börtönbe – teljes joggal –, mert nem járt el kellő alapossággal, mert ugyebár, ha már úgyis nála van az a kés… Ha én az utcán elmegyek egy erősen ittasnak látszó, földön heverésző polgártársam mellett, és kiderül, hogy pont ott jártamkor fagyott meg, kapott infarktust, esetleg gyulladt meg benne a pálinka, engem akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetnek segítségnyújtás elmulasztása miatt. Ez a közönyösség büntetése. Nem akarok ötleteket adni, de a helyzet abszurditására jellemző: ha kapásból feldarabolom szegény honfitársamat, jobb eséllyel kerülöm el a bebörtönzést, mint akkor, ha passzívan továbbsétálok.
A gondtalan sétafikálás nem az ártatlanok passziója, hanem az elkövetett bűncselekmények következményeinek elkerülésére alkalmas és bevált módszer. Az olyan snassz, hogy a gazembereket elítélik, és bevágják a sittre. Hiszen az igazságszolgáltatásnak pont az az egyik célja, hogy a bűnözőnek is alternatívát teremtsen, elhitesse vele, hogy van kiút. A tárgyalóteremből Földesi-Szabó László csempészésért és sikkasztásért elítélt kiválóság (nyugodtan besorolhatjuk a celebek közé) élt a felkínált lehetőséggel. Végtelenül humánus törvényeink biztosították számára, hogy csak akkor rendeljék el a letartóztatását, amikor kellő távolságra került a hatóságoktól, majd azt is gondosan kivárták, hogy elhagyhassa az országot, mielőtt a nemzetközi elfogatóparancsot kiadták ellene. Földesi-Szabó tiszteletreméltóan erős jellemét mutatja, hogy kíváncsiságát legyőzve meg sem várta az ítélet indokolását – pedig milyen izgalmas és szórakoztató esemény az! –, ehelyett köszönés nélkül távozott a tárgyalóteremből. (Nyilván nem akarta megzavarni a bírónőt az ítélet felolvasásában.)
Nem is csodáljuk, hogy ezt a jó modorú, kellemdús férfiút most égre-földre keresik Thaiföldtől Izraelig és vissza. (Vajon Tribuszerné egykori bérleményét megnézték-e már?) Ha előkerül, bizonyosan kiderül ártatlansága, hiszen magas beosztású politikusok is érintettek, akár a Kulcsár-ügyben, amelyikben már több alkalommal és változatban kiderült a teljes és kendőzetlen igazság. Különben is, Földesi-Szabót egy joghézag miatt ítélték el, ugyanis a törvénykönyvből kimaradt az a gyakorlatban már alkalmazott passzus, miszerint volt rendőröknek igenis szabad csempészni és sikkasztani.
Én csak Földesi-Szabó szegény ügyvédjét sajnálom, hiszen ő semmiről a leghaloványabb sejtelemmel sem bírt, mégis, még mindig kiáll ügyfele mellett, pedig az csúnyán visszaélt bizalmával, és valószínűleg még a honoráriumával is adós maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.