Iszapügy: vitáznak a hatáskörről

Törvénymódosítást kezdeményez Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban – közölte a vidékfejlesztési tárca. Szerintük ugyanis egyetlen törvény sem rendelkezik a veszélyeshulladék-, köztük a vörösiszap-tárolók vizsgálatáról, az engedélyek kiadásáról.

Munkatársunktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt arra hivatkozva bocsátotta közre a tárca, hogy a Népszabadság tegnapi számában a Fővárosi Ítélőtábla végzése alapján azt írta: „A vörösiszap-lerakással ártalmatlanítható a hulladék, a hulladéklerakó létesítéséhez pedig egységes környezethasználati engedélyre van szükség.” A lap szerint a bíróság nem vitatta, hogy a szabályozás nem egyértelmű, ám kimondta: a vörösiszap-tározók a hulladékgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Ilyen építmény pedig „csak a külön jogszabályokban meghatározott feltételekkel és a környezetvédelmi hatóság engedélyével létesíthető”.
A tárca szerint viszont Magyarországon egyetlen törvény sem rendelkezik arról, mely hatóság feladata a veszélyeshulladék-tárolók építményeinek vizsgálata és engedélykiadása. A bíróság végzése a jövőre nézve állapít meg kötelezettségeket a helyileg illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára – írták. Ezt Illés Zoltán államtitkár az MTI-nek nyilatkozva képtelenségnek nevezte. A minisztérium álláspontja alapján a döntés nem menti fel a Mal Zrt.-t az iszapkatasztrófával okozott károk következményei alól. A környezetvédelmi törvény kimondja, az üzemeltető, jelen esetben a Mal kötelessége a gátak folyamatos vizsgálata és biztonságos állapotának megőrzése.
Devecser egyes részein az átlagot meghaladó mennyiségben száll a szél kavarta iszappor – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hozzátéve, csapadékmentes időjárás és változó széljárás mellett ez előfordulhat. A határértéket elérő porszennyezés esetén a lakosság és a kárelhárítási munkát végzőknek védőeszközök használatát javasolják. A lakosság rendelkezik védőeszközökkel, további nyolcezer porálarc van a főigazgatóság készletében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.