Útakadályok Schengen felé

Heves belpolitikai összetűzést váltott ki Romániában, hogy Párizs és Berlin vétója nyomán az ország várhatóan tavasszal nem csatlakozhat a schengeni övezethez. Bukarest immár azt sem tartja kizártnak, hogy akár két évvel késik az „enyhe vasfüggöny” leomlása.

2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szófia párbeszédet akar. Bulgária az Európai Unióval folytatandó párbeszéd mellett tette le a voksot a schengeni csatlakozás ügyében. Georgi Parvanov, a balkáni ország államfője tegnap elismerte, hogy a francia és német álláspontot a bulgáriai és romániai romák franciaországi kiutasítása befolyásolhatta. Az igazi magyarázat szerinte mégis az, hogy hazája nem jól végezte a munkáját. „Meg kellene értenünk, hogy még milyen feladatokat kell elvégeznünk” – jelentette ki a bolgár elnök. (R. Sz.)


Megkapta az Európai Bizottság a német és a francia belügyminiszter levelét, amelyben azt kérik, hogy az Európai Unió halassza későbbre Románia és Bulgária 2011 márciusára tervezett schengeni csatlakozását. Cecilia Malmström belügyi biztos szóvivője nem kívánta kommentálni a dokumentum tartalmát, ám hozzátette: a tagországok egyhangú döntésén múlik, mikor bővítik a schengeni övezetet, ebbe a végrehajtó testületnek nincs beleszólása.
Bukarestben kijózanodásként hatott Párizs és Berlin ellenállása, viszont a román kormány még mindig reménykedik a tavaszi menetrend betartásában. Emil Boc miniszterelnök szerint Romániának meg kell győznie európai partnereit arról, hogy az országot nem tekinthetik az EU fekete bárányának, szerinte Bukarest csupán annyit kér, hogy tartsák be a schengeni csatlakozás játékszabályait, vagyis hogy ugyanazokat a követelményeket támasszák Romániával szemben is, mint a többi tagállammal. Boc leszögezte: a politikai megközelítés a csatlakozási szerződés megsértésének minősül. Eközben viszont Leonard Orban, Traian Basescu államfő európai ügyekben illetékes tanácsadója nem zárja ki, hogy egy vagy két évvel is halasztódhat Románia és Bulgária felvétele. Az Európai Bizottság egykori többnyelvűségi biztosa tegnap úgy nyilatkozott: B terv nem létezik, és jelenleg kevésbé valószínű, hogy a két ország a tervezett 2011. márciusi időpontban csatlakozhatna. „Csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk elérni, a halasztás időtartama a lehető legrövidebb legyen. Ha azt vesszük alapul, milyen teljesítenivalói vannak még Romániának az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére hozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében, akkor azt kell mondanunk, legkorábban 2012 közepére zárulhat le a folyamat” – mutatott rá Orban, aki szerint a francia–német kezdeményezés károsan érinti majd a két ország Romániával fenntartott kapcsolatait. A román ellenzéki pártok a jobbközép kormánykoalíciót kárhoztatják. Titus Corlatean, a szociáldemokrata párt (PSD) szenátora ugyanakkor ennél is tovább ment: szerinte Párizs azért akadékoskodik, mert a román kormány „afrikai szintű” kenőpénzt követelt a francia Vinci cégtől, hogy neki ítélje a dél-erdélyi autópálya megépítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.