Baleset

Fehér Béla
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor magához tért, első gondolata az volt, milyen csodálatos a táj a magasból. Éppen egy folyó felett repült át. Balról falu nyúlt a töltésig, mögötte az országút vékony szalagnak látszott, az autók hangyaként futkároztak rajta. Az ám, autó! Erről eszébe villant, mi történt. Újra átélte az ütközést, látta a fehér furgont, amint kivág a sorból, és előzésbe kezd. Hirtelen fel sem fogta, mi vár rá, nem akarta elhinni, hogy a végzet ilyen hirtelen születik a semmiből, aztán a furgon már előtte tornyosult. Látta a sofőr eltorzult arcát, tátott száját, ahogy üvölt, de akkor már megbénult, képtelen volt a motor kormányát félrerántani. Csattanásra nem emlékezett, csak az elmosódó fákra, a levegőben pörgő motorbiciklire. Azt még érzékelte, hogy teste a magasba vágódik, aztán elvesztette az eszméletét.
Ezek szerint megúsztam élve, gondolta, különben nem látnám odafenn a kék eget, odalenn a folyót, mellemet nem dagasztaná a friss, tavaszi levegő. Hohó, és persze azt se tudnám, hogy idősebb Sallangó János a nevem, Lesharaszton lakom, a Nárcisz utca 8.-ban. Ettől megnyugodott, nincs baj, ha minden ilyen szépen az eszébe jutott. Teste könnyedén siklott, karját szétvetette, ügyes bukfenceket vetett, élvezte, hogy otthonosan érzi magát a levegőben. Odalenn gyártelepet figyelt meg, távolabb pedig nagyobb város látszott, hat templomtornyot számolt meg. Vajon merre járhatok, gondolkodott el idősebb Sallangó János, aztán meg is válaszolta: majd megtudom, ha az Úristen is úgy akarja! Később havas hegyláncok fölé ért, alighanem az Alpok lesz! Szép kis csattanás lehetett, gondolta, ha idáig repített! Gyönyörködött a nem mindennapi látványban, aztán a sok hó láttán eszébe jutott, hogy nem tette jégre a halakat. Persze, nem is tehette, hiszen a baleset miatt, ugye… Hogy is volt? Még hajnalban kimotorozott a tóhoz, napkelte után háromkilós pontyot húzott ki, később egy méreten alulit, azt visszadobta, végül újabb szép ponty akadt horogra. Hiába, a kenyérbéllel begyúrt hagymás zsír a legjobb csali. A halak biztosan kimúltak valahol az árokparton, a roncsok között. A jó kis zseblámpája is ott maradt, a botokat meg rég ellopta valaki, ha össze nem törtek az ütközéskor. Eszébe jutottak a rántott húsos zsemlék, az egyik megmaradt, most bizony aranyat érne, mert mihez kezd idefent, ha megéhezik?
Elhagyta az Alpokat, folyóktól szabdalt, megművelt földek felett suhant, hatalmas, kockás pokrócnak látszott a síkság alatta. Sallangó János nem unatkozott, mindig akadt látnivaló, egy alkalommal például repülőgép haladt el mellette, arcokat, integető kezeket látott a kerek ablakok mögött, máskor gólyák húztak el a közelében. Dél körül járhatott, amikor Párizs fölé ért, felismerte az Eiffel-toronyról, de nem volt ideje bámészkodni, mert az északi égbolton viharfelhők jelentek meg, sűrűn villámlott. Attól félt, hogy ami nem sikerült a furgonnak, majd sikerül a mennykőnek. Nem szeretett volna hamuként visszaszállni a földre. Szerencséjére jobbról orkánerejű szél csapott le, dél felé térítette. Röpte felgyorsult, felhőből felhőbe suhant, csak néha bukkant ki a mélyben a táj. Hol hegyláncokat, hol erdőket vagy síkságokat látott. Arra gondolt, micsoda öröm volna, ha valahogy hazafújná a gondviselés, s kikötne az udvaron, a vén diófa ágai között. Elképzelte a hírre összeszaladó szomszédokat és áldott jó Erzsikéjét, ahogy könnyezve áll a fa alatt, de mindjárt észhez tért, ugyanis észrevette, hogy ameddig a szem ellát, fodros kékség csillog alatta. A kutyafáját! Az óceán! De akkor már fogyott a lendülete, egyre süllyedt, s mire tízig számolt, egy parkban landolt, pálmafák között.
Alacsony, fehér házak vették körül, szemben a kikötőt látta, jachtok sora ringatózott a vízen. Fehér egyenruhás fekete rendőr lépett elé, felsegítette a földről, igazolványt kért. Idősebb Sallangó János átkutatta a viharkabátja zsebeit, de csak a horgászengedélye volt nála. A rendőr forgatta, hosszan tanulmányozta, végül visszaadta. Welcome to Madeira, mondta, s továbbsétált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.