Bírálat alapismeretek nélkül

Olvasónktól
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb és újabb fejezetei nyílnak mai világunk magyarellenes támadássorozatának. Legújabban a neves Schiff András egy német napilapban nyilatkoztatta ki véleményét a készülő alaptörvény ellen (Magyar Nemzet, április 9.): a preambulum ezeréves magyar államra utalása „nem illik Európához”, mert ez számára érthetetlen „nacionalizmus”. Ugyanis országunk mindenféle népek és nemzetiségek „olvasztótégelye”: ázsiaiaké, közép-európaiaké (ebbe bizonyára beleérthette kimondatlanul is a németeket, svábokat, osztrákokat), a baltiaké (ugyan kiket sorol ide?), a szlávoké és zsidóké – szóval mindazoké, akik nem éppen ezer esztendeje élnek e hazában. „Elvégre nem kutyatenyésztőnél vagyunk” – mondotta talányosan –, egyúttal kihagyva a felsorolásból a „nacionalista” magyarokat, de még a romákat is (talán mindezekre értette a „kutya” megnevezést?).
Kérdéses azonban, hogy a politizálásba kezdett zongorista miért is ültetett minket ismét a szégyenpadra. Az évezredes, folyamatos, bár több csonkítást is elszenvedett államiságunkért? S ezzel, szinte a mi kárunkra, miért értékeli többre a többi európai államot? Különösen a miénket körülvevő utódállamokat túlbecsülve, amelyeknek létrejötte nem egy esetben csak évtizedes (!) „meszszeségekbe” nyúlik vissza. De Európában még távolabbra is tekintve, alig van olyan ország, amely túlszárnyalja vagy akárcsak vetekedne a mi ezer évünkkel. Például északi országszomszédunkat Schiff András bizonyára nem illeti hasonló kritikával, amely pedig alaptalanul 11 évszázados múltat tulajdonít magának Szvatopluk „király” révén. S ezt az egykorú korszakot térképein is úgy mutatja be, hogy a Slovakia megnevezést alkalmazza. Ugyanezeken a térképeken a mai trianoni Magyarország (a Nagy-Alföld) helye megnevezés nélkül, teljesen üresen tátong, s csak a Dunántúlnak a neve szerepel, szlovák nyelven felírva.
Ezzel Szlovákia lényegében csak azt az évtizedekkel korábbi gyakorlatot eleveníti fel, amit például egy 1975-ben megjelent könyv is alkalmaz a Föld országait bemutatva. Eszerint „a honfoglaló magyarok elsősorban szlovákokat találtak itt. Először a sík és dombos vidékeket szállták meg, a X. századtól pedig fokozatosan Erdély, a Kárpát-medence, Szlovákia és Kárpát-Ukrajna, majd Szlovénia és Horvátország területét”. De Szent Istvánról, az államalapításról, az 1000/1001. évi koronázásról természetesen még csak említés sem történik. Számadat csak az 1241-es tatárbetörésről, majd a XV. századtól terjeszkedő törökökről szerepel, aztán persze a forradalomról. Így tehát a szocializmus korszakának meg a szláv történetírásnak a hangvétele szépen összecseng mai balliberálisaink mindennapos gyakorlatával.

Farkas Zsolt
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.