Eljött a klasszikusok kora

A Bajnokok Ligája, illetve a jogelőd BEK 1955-től íródó történetében most először fordult elő, hogy a nyolc közül továbbjutók mindegyike kettős győzelemmel menetelt az elődöntőbe. Sosem volt, és az Internazionale kiesésével most sem lesz címvédés a BL-ben, miközben a földkerekség futballszerető fele holnaptól május 3-ig négy el clásicót élvezhet végig a Barcelona és a Real Madrid között különböző tétekért.

Munkatársunktól
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első ránézésre ingerszegény negyeddöntős visszavágók zajlottak szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligájában; a Schalke – Raúl góljával és gólpasszával – másodszor is megverte a címvédő Internazionalét (2-1 Gelsenkirchenben), csakúgy, mint a Real Madrid a Tottenhamet (0-1 Londonban, ahol Cristiano Ronaldo lövését Gomes bevédte). Az izgalom elmaradását néhány érdekes statisztikai adat kompenzálja némileg. A BL és jogelődje, a BEK 1955-től íródó történetében most fordult elő első ízben, hogy a legjobb nyolcból továbblépett négy gárda mindegyike kettős győzelemmel masírozott az elődöntőbe. Az is biztos, hogy az 1992-es BL-kezdetek óta töretlen sorozat alapján most sem lesz címvédés.
A Real első csapatát bő másfél évtizedig erősítő, nyár óta viszont Schalke-mezt viselő Raúl rekordmennyiségű (73) találatot szerzett a nemzetközi porondon, beállította Sevcsenko 18 gólos csúcsát a kieséses szakaszban, és volt, valamint jelenlegi klubjának is ő a BL-beli legeredményesebb játékosa. Nem véletlen az óhaja: „Remélem, a Valencia és az Inter után a Manchester Unitedon is sikerül túljutnunk, a másik elődöntőt pedig a Real Madrid nyeri meg, így találkozhatunk egymással Londonban.”
Az ő szempontjából ez lenne az igazi csúcstalálkozó, ám a világ futballszerető közvéleménye inkább az elődöntőben megvalósuló Barcelona–Real Madrid spanyol klaszszikus derbit tartja annak. Ismeretes, hogy még az április 27-i és május 3-i BL-randevúk előtt holnap a bajnokságban, jövő szerdán pedig a hazai Király Kupa fináléjában, tehát két és fél héten belül összesen négyszer létrejön az el clásico. Kilencvennégy éve, 1916-ban már akadt egy hasonló, húsz napon belül lepörgetett négyes széria, amely két Real- és egy Barca-győzelem mellett egy döntetlent hozott. Az összesített mérleg 85 madridi és 82 barcelonai siker mellett 42 döntetlen, de a legutóbbi, szintén bajnoki derbit tavaly novemberben emlékezetes módon 5-0-ra nyerték a katalánok. Ráadásul a Primera División tabelláján nyolc ponttal vezetnek fő riválisuk előtt, tehát holnapi bernabeu-beli győzelmük gyakorlatilag aranyérmet jelentene.
A királyi gárda kispadján ülő José Mourinho – aki a Tottenham ellen edzői pályafutása 500. mérkőzését vívta meg, a jubileumhoz illően győzelemmel – így fogalmazta meg a lelki rákészülés lényegét: „Minden meccset külön kezelünk, nem hinném, hogy ami az első találkozón történik, meghatározza a többit.” Pedig dehogynem, főképp a BL-ben, ahol ugye összesítik a két eredményt… A portugál mester viszont tapasztalatából adódóan jól látja a külvilág értékelésének farkastörvényeit: „Hiába az elvégzett sok munka, egy BL-elődöntő és egy spanyol kupafinálé nem jelentene sikeres idényt a Real Madrid számára. Az eredmények, a trófeák számítanak.” Mourinho csak tudja, utóbbiból 17 ilyen-olyan van a tarsolyában, viszont karrierje legnagyobb pofonjának éppen a legutóbbi el clásico számít. Jelzésértékű, hogy a Primera Divisiónt nem említette, talán azért, mert legbelül már beletörődött az ezüstbe. Holnap este tíztől kiderül, csapata hasonlóan érez-e, mert ha igen, akkor zsinórban a hatodik bajnokin is kikaphat az örök riválistól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.