Munkamegosztás

Ludwig Emil
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kábeltolvajokat fogtak – olvasom a budai I. kerület újságjának április 8-án megjelent számában. Valakik az Erzsébet híd budai hídfőjéhez közel, kétszáz méternyi, egymillió forintot érő telekommunikációs kábelt próbáltak ellopni. Az öt szorgos férfit munka közben zavarták meg a helyi kapitányság rendőrei, igazoltatták az elkövetőket, akik nem tudtak elszámolni a már a teherautójukon lévő kábelköteg eredetével, ami érthető. „A rendőrök a helyszín átvizsgálásakor pillanatok alatt megtalálták a felnyitott kábelcsatorna-fedelet, ami alatt láthatóvá váltak az öszszeroncsolt kábelcsonkok” – folytatódnak az izgalmak a lap Kék hírek rovatának tudósításában.
Közel egy éve már lefüleltek egy kábeleket lopó társaságot a kerületi rendőrök, szintén az I. kerületben, a Döbrentei utcában. Egy T-Com egyenöltözéknek látszó munkásruhába öltözött, gyanúsan viselkedő férfit igazoltattak a járőrök, akik létrát és különböző vágó-fűrészelő szerszámokat is találtak az illető közelben parkoló kocsijában. Hamar kiderült, mi célra szolgálnak: a lefülelt ezermester elvezette a rendőröket a közeli Attila útra, ahol két szaktársa éppen a rézhuzalos kábelek feldarabolásával bíbelődött a telekommunikációs alagútban. A sofőr mobiltelefonnal tartotta velük a kapcsolatot és időnként leemelte a ponyvasátorral eltakart aknafedőlapot, hogy üdítőitalt adjon a nehéz körülmények közt dolgozóknak. A bűncselekményt időben sikerült felfedeznie a rendőröknek, az okozott kár azonban így is háromszázezer forint volt.
A második hír ismerős lehet az olvasónak. Közel egy éve írt jegyzetemben már foglalkoztam a kábeltolvajokkal. Szívesen írnék másról, hiszen oly sok dolog létezik az életünkben, ami megér egy jegyzetet. De a minket körülvevő világban a rossz, a megengedhetetlen, a közösségellenes napi rendszerességgel, szinte gépiesen ismétlődik. Mint például a lopás. Mégsem mehetünk el mellette azzal, hogy unjuk már. Ha minket elkedvetlenítenek ezek az ismétlődő hírek a lopásokról, színesfém-tolvajlásokról, milyen egyhangú lehet ez a rendőröknek. Azt különösen egyhangúnak tarthatják, hogy örökké tolvajokkal és egyéb bűnök elkövetőivel kell foglalkozniuk, köztük ráadásul sűrűn visszaesőkkel, mégsem mondhatják, hogy unják a banánt. És végképp nem tehetik meg, hogy félre fordítják a fejüket, amikor valakit történetesen kábelt lopni látnak. Abból is régen elég lehet a rend őreinek – másoknak is –, hogy a tetten ért és begyűjtött bűnözőket a bíróság egykettőre szabadlábra helyezi, amint a most elkapott kábelkvintett tagjai közül is csak eggyel szemben rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat az illetékes bíró.
Tavaly január elsején léptek hatályba Magyarországon a kereskedelmi törvénynek azok a módosításai, amelyek megszigorították a fémhulladékok felvásárlásának szabályait, könyvelési és bizonylatolási fegyelemre kötelezték a MÉH-telepek gazdáit, üzletfeleit. Elgondolkodtató, hogy a fenti kábelügyek jóval ez után keletkeztek, a főváros egyik legkisebb és viszonylag rendezett kerületében. Vajon mit akartak kezdeni a kábelekkel a tolvajok? Csak nem hazavinni a gyereknek?
Ha senki sem szegné meg a kötelességét, betartaná a törvényt, talán egyről kettőre lehetne jutni. Így azonban mindenki végzi tovább a maga unalmas reszortját e munkamegosztásban: a tolvaj lop, az orgazda vesz, a rendőr elkap, a bíró szabadlábra helyez, az újságíró megírja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.