Bejegyzés előtt áll Tőkés László pártja

Benyújtották tegnap a bukaresti törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői az alakulat jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat. Az RMDSZ stratégiai hibának tartja a Tőkés László támogatta új párt létrehozását.

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk – ezzel a Kós Károlytól származó idézettel határozta meg Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kezdeményezőinek hitvallását, amikor a bukaresti törvényszéken iktatták az új alakulat létrehozását támogató közel 30 ezer aláírást. A Tőkés László európai parlamenti alelnök vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke tegnap a szervezet régióelnökeivel kezdeményezte a jogi bejegyzést, amihez a román törvények értelmében legkevesebb 25 ezer aláírást kellett begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Toró elmondta, az elmúlt három hónapban lezajlott aláírás-gyűjtési folyamat során nagyon sok román nemzetiségű polgár támogatta kézjegyével az új pártot, közöttük szép számban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagjai. „Az EMNP modern európai néppártként határozza meg önmagát, amelynek fő célja a közösségi autonómiaformák megteremtése” – jelentette ki a politikus, hangsúlyozva: az alakulat ugyanazokat az elveket vallja magáénak, mint amelyek érvényesülését Tőkés László is képviseli.
Toró T. Tibor hozzátette, nem tekintenek ellenségként a másik két erdélyi alakulatra, az RMDSZ-re és a Magyar Polgári Pártra (MPP), közös feladatuk például „visszaszerezni” azt a több mint félmillió magyart, aki az elmúlt két évtized során elfordult a politikától, emellett az EMNP – amely fontos szövetségesként tekint a Fideszre – abban érdekelt, hogy a magyarságnak erős és hatékony képviselete legyen a bukaresti parlamentben és az önkormányzatokban egyaránt.
Csakhogy az RMDSZ rossz szemmel nézi a politikai riválist. Kelemen Hunor elnök tegnap kérdésünkre történelmi tévedésnek, stratégiai hibának nevezte az új párt létrehozását, amely szerinte a romániai magyarság megosztottságához, gyengítéséhez vezet. Eközben a Szász Jenő vezette MPP Tőkésék helyett a Jobbikkal ápol jobb viszonyt, erre utal, hogy Szegedi Csanád EP-képviselő a napokban a párt szatmárnémeti székházában nyitja meg második erdélyi irodáját; a marosvásárhelyi irodanyitást ugyancsak az MPP támogatta.

Román kárpótlás. A román szenátus döntése szerint 6,6 millió forintnak megfelelő kárpótlásra jogosultak a kommunista rezsim üldözöttei valamennyi, börtönben töltött évért. A törvénytervezet értelmében – amelyet a képviselőháznak is meg kell szavaznia – anyagi kártérítés illeti a volt politikai foglyokat a megkülönböztetés miatt elszenvedett károkért, emellett az államnak társadalmi védettséget kell biztosítania számukra. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.