Az édesanyák ajánlásával

Toleranciasorozat, dizájn mesekönyvek, koncepciósorozatok szerepelnek a Csimota Könyvkiadó repertoárján, amely a kiadás mellett a terjesztésben is nagy szerepet vállal. A merész gyerekkönyvkiadó által létrehozott Rainbow-hálózatban kismamák ajánlják az olvasóknak a fontos köteteket. A könyvhétre több új kiadvánnyal is jelentkeznek.

Makrai Sonja
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Dóra és Edinger Kata még 2003-ban alapította a Csimota Könyvkiadót egy harmadik társsal, aki azonban hamar kilépett a vállalkozásból. A történet Tóth Krisztina A londoni mackók című, az Év könyve díjjal kitüntetett versfüzeteivel indult, amelyekhez különböző illusztrátorok készítettek rajzokat. Újítás, merészség, gyerekpiaci vérfrissítés, a képi humor erősítése hívta életre ezt az akkor hiánypótlónak számító kiadót, amelynek vezetői rendkívül fontosnak tartják, hogy a legmarkánsabb munkákkal jelentkező hazai illusztrátorok készítsék el könyveik arculatát. Így dolgoznak együtt Kárpáti Tiborral, Szegedi Katalinnal, Dezső Andreával, Baranyai Andrással, Takács Marival.
Csányi Dóráéknak alapvetés, hogy más, felelősségteljesebb hangon szóljanak a gyerekekhez. A 2008-ban elindított toleranciasorozatban olyan könyveket adtak ki, amelyek a másságról, annak elfogadásáról, az elmúlásról – vagyis fontos tabutémákról mesélnek a gyerekeknek. Így látott napvilágot A Fehér Hercegnő és az Aranysárkány, amelyben nem elég sárga a főhős hercegnő bőrszíne, ami miatt kiközösítik, az Emberke színe, az emberiség sokszínűségéről szóló mesekönyv vagy a Lenka című kötet, amely egy dundi kislány hányattatásait meséli el. A kiadó koncepciósorozatában jelent meg itthon a fogyatékkal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény gyerekeknek szóló változata, a Jogod van című könyv, amelyet Franciaországban és Portugáliában az általános iskolákban is használnak.
– Mindezekről beszélni kell a gyerekekkel, tudatosítani kell bennük e jelenségek létezését. Támpontokat próbálunk nekik adni ahhoz, hogy könnyebben megértsék, mi történik a nagybetűs életben, így az elfogadás részükre természetessé válhat. Könyveinkkel azt szeretnénk segíteni, hogy a családok megbeszéljék e nehéz témákat, amelyekről nem szabad hallgatni – vélekedik Tsík Sándor, a kiadó sajtófelelőse. A Csimota összefogja a hazai, innovatív, szakmai műhelyként is működő gyerekkönyvkiadókat, hálózati rendszerben terjeszti a kiadványaikat. A Rainbow-hálózat különlegessége, hogy az olvasóknak főként kisgyermekes anyák ajánlják a könyveket. – Az anyák hitelesen tudnak beszámolni egy-egy könyvről, hiszen testközelből tapasztalhatják, azokra hogyan reagálnak a gyerekek. Személyes ajánlásaikkal abban tudnak segíteni, hogy a szülők a gyerekek korosztályának megfelelő könyvet választhassák ki – hangsúlyozza Tsík Sándor – A szöveg mellett nagy figyelmet szentelünk az illusztrációknak, e kiadványok esztétikai tárgyak is. A terjesztői hálózatba tartozó kiadók célja, hogy minőségi gyerekkönyveket készítsenek – szögezi le.
A csütörtökön kezdődőkönyvhétre és a Csimota kiadó több új kiadvánnyal is jelentkezik: Benedek Elek A csúnya királyfi és a szép királykisasszony című meséje Rippl Renáta illusztrációival a toleranciasorozat részeként lát napvilágot. Molnár Olga Pont, görbe, egyenes című interaktív könyve az alkotásra csábítja a gyerekeket. A sikeres papírszínház is újabb kötettel bővül: Kárpáti Tibor illusztrációi szöveg nélkül mesélik el Valentin szerelmi civódásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.