Bíróság dönt a mobil ház sorsáról

Bíróság előtt készül megvédeni igazát Balatoni Imre, a lapunk által korábban már bemutatott aszódi mobilház-tulajdonos. Emlékezetes, hogy a fiatal apa családi otthonára jogerős határozatában bontást rendelt el a Pest Megyei Kormányhivatal.

Nagy Áron
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hét múlva, június 20-án kezdődik az a per, amelynek tétje a lapunk által egyszer már bemutatott Balatoni család megmaradása saját otthonában. Amint emlékezetes, az Aszódon élő, házas, gyermeküket nevelő fiatalokat a gazdasági válság néhány éve olyan helyzetbe sodorta, hogy nem voltak képesek felépíteni telkükön a tervezett ingatlant. Nehéz helyzetükben egy akkor még nagyszerűnek tűnő megoldást találtak: a mobil házat. Az olcsó, alappal nem rendelkező, bármikor elmozdítható lakás olyan, mint egy nagyobb lakókocsi. A szerkezetet úgy reklámozzák, hogy nem építésiengedély-köteles, Balatoni Imre állítja, ennek ellenére ők tájékoztatták az önkormányzatot arról, hogy telkükön mobil házat kívánnak telepíteni. Választ megkeresésükre nem kaptak, csak beköltözésük után érkezett egy levél, amiben megtagadták az engedélyt. A család kálváriája ekkor kezdődött, az önkormányzat után a felettes szervek is bontást rendeltek el, s csak azért nem vesztették el télre a fedelet a fejük fölül, mert a bíróság elé citálták az ügyet.
Aszód polgármestere, Sztán István lapunknak elmondta, az önkormányzat kezében jelenleg nincs olyan eszköz, amellyel a Balatoni család segítségére lehetnének. Nagy várakozással tekintenek azonban a bírósági tárgyalás elé, bíznak benne, hogy az igazságszolgáltatás a fiatal pár és gyermekük érdekében dönt majd, s kötelezi az építésügyi hatóságot az engedély kiadására. – Bármi történjék is, utcára nem kerülhet senki Aszódon – tette hozzá a település vezetője.
A bírósági döntés hatással lehet mindazok életére, akik korábban mobil házat vásároltak, s állítottak telkükön – vélekedett Balatoni Imre, aki szerint emiatt az ügy túl is nőtt rajtuk. Az egyébként bizakodásra adhat okot, hogy hasonló vitát az igazságszolgáltatás egyszer már úgy döntött el: amennyiben az építmény állagsérelem nélkül a földtől elválasztható, eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas marad, akkor nem minősül a földterület alkotórészének, és így megtartja ingó jellegét. A mobil ház erre tipikus példa, ám megnyugvást csak a jogerős ítélet hozhat a Balatoni család számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.