Elégedetlen és vitázó német orvosok

Az orvosi ellátással kapcsolatos viták közepette kezdődött meg tegnap Kielben a német orvosok 114. kongresszusa. A fókuszban az orvosi ellátás számtalan hiányossága áll, kezdve a kórházak és klinikák személyzetével, a külföldre távozókkal, a vidéken jelentkező és számos térségben drámai méreteket öltő létszámhiánnyal.

Stefan Lázár
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank-Ulrich Montgomery, az orvosi kamara elnökhelyettese már a kongresszus előtt megállapította, a fiatal német orvosgeneráció számára nem vonzók a hazai munkakörülmények, ennek megfelelően közülük sokan külföldön keresnek állást. Mint mondta, „a tavalyi év során 3500 orvos hagyta el ismét az országot. Amennyiben ez így megy tovább, akkor húsz esztendő elteltével ötvenezer orvos hiányzik majd a kórházakból és rendelőkből”. Egyben utalt arra, hogy az eltávozott német orvosok helyére került külföldi kollégák egy részének hiányos nyelvtudása veszélyezteti a kezelés biztonságát. A kamara nagy reményekkel tekint az úgynevezett ellátási törvény kidolgozására, amely pozitívan befolyásolná az orvosok honorálását, a pillanatnyilag érvényes díjszabályzat ugyanis huszonöt éve nem változott, számtalan új orvosi kezelési módszer nem is szerepel a listán.
A családi orvosok és rendelőik színvonala sem kielégítő, a nagyvárosokban, azok sűrűn lakott, központi negyedeiben túlkínálat mutatkozik. Annál nagyobb a hiány a vidéki településeken. A kisvárosok és falvak sok orvos szemében nem nyújtanak olyan általános életszínvonalat, mint amire ez a réteg vágyik. Különösen kritikus a helyzet a hajdani nyugatnémet–keletnémet határ mentén, ahol sem ipari, sem kereskedelmi gócpontok nem működnek.
A német orvostársadalmat mélyen megosztják a „kegyes halálról” alkotott ellentétek. Az orvosi kamara azon fáradozik, hogy megtiltsa a gyógyíthatatlan, halálra kárhoztatott pácienseknek nyújtandó segítséget az asszisztált öngyilkosság elkövetésére. Az etikai meggondolásokat szem előtt tartók csoportja a fájdalomcsökkentő ápolási eljárás mellett kardoskodik. A német orvosok egyharmada a jelenlegi szabályok nagyvonalúbb alkalmazását szorgalmazza, és arra hivatkozik, hogy a szigorú betiltás egyben hatályon kívül helyezi az orvosok lelkiismereti szabadságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.